Jurnalism cetatenesc

Stiinţa: 1% inspiraţie, 99% transpiraţie

Ziarul de Vrancea
25 ian 2017 751 vizualizări
În cartea sa, „În afara seriei”, Malcolm Gladwell elaborează ceea ce se numeşte “regula celor 10.000 de ore”, conform căreia, pentru a atinge succesul, indiferent de domeniul în care activezi, este nevoi de trei ore de exerciţiu practic în fiecare zi, timp de zece ani. În 1973, teoreticienii sportivi H.A. Simon şi W.G. Chase au studiat jocul de sah şi au descoperit că pentru a fi expert în ceva este nevoie de cel puţin 10 ani de practică susţinută. Această teorie a fost confirmată de studii în alte discipline, atat sportive, cat şi artistice, de la cursele de fond pană la muzica.

Revenind la studiul lui Gladwell, trebuie să subliniem că există două variabile pentru atinge excelenţa:

Anturajul în care creşte persoana; pe acesta nu-l poate alege, dar are posibilitatea să-l schimbe, modificandu-şi astfel destinul.

Talentul cu care se naşte, dar care are nevoie de factori externi – părinţii şi profesorii – ca să-l stimuleze.

Gladwell ia drept exemplu personalităţi foarte diferite, precum Mozart, Bill Gates şi Grupul Beatles, care au fost nevoiţi să muncească ani îndelungaţi ca să ajungă ceea ce au ajuns. După părerea autorului, cheia succesului este, aşadar, exersarea talentului, efortului şi dăruirea.

Este necesar să facem sacrificii

Nu este suficient să te naşti talentat sau să ai norocul să nimereşti într-o situaţie propice. Toate acestea nu servesc la nimic, dacă nu te sacrifici pentru a ajunge a fi ceea ce doreşti. În cartea sa, Galdwell dă următorul exemplu: “La Academia de Muzică din Berlin, o instituţie de elită, psihologul K. Anders Ericsson a realizat, împreună cu nişte colegi, un studio în anii ’90. Cu ajutorul profesorilor de la academie, a împărţit violoniştii în trei grupe: viitori solişti, violonişti buni şi mediocri. Toţi au fost rugaţi să raspundă la următoarea întrebare: Pe parcursul întregii tale cariere, de cand ai început să canţi la vioara, cate ore ai exersat în total? În toate cele trei grupe, toţi începuseră cam în jurul aceleiaşi varste de 5 ani. La varsta de 20 de ani, interpreţii de elită acumulaseră zece mii de ore de studiu. Studenţii buni însumaseră opt mii de ore şi viitorii profesori de muzică în jur de patru mii”.

Bogdan Săcăleanu

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.