Jurnalism cetatenesc

Ce se întamplă cand te consideri prea puternic?

Ziarul de Vrancea
3 ian 2017 2543 vizualizări
Ştii momentele alea în care simţi că tu eşti miezul şi că totul depinde numai de tine? Cand ai impresia că cei din jurul tău doar te ţin în loc, iar buna ta dezvoltare este încetinită de ritmul scăzut de creştere al celor din grup?

Dacă raspunsul este NU, felicitări! Nu ai ajuns în punctul în care să te consideri prea puternic sau poate că nici nu te-ai gandit la asta. Indiferent de cum privim entităţile, ca persoane, companii, state, continente, toate formează un întreg şi, deci, se rezumă totul la unul singur. De exemplu, o persoană este formată din ceea ce a făcut, ceea ce face şi ceea ce îşi doreşte. Sunt trei elemente încorporate care definesc o singură persoană, pe tine. În cadrul unei ţări sunt tot vreo trei elemente dominante, precum populaţia, economia, politicul, dar toate sunt făcute de prima categorie, adică de oameni. Toţi oamenii, la un loc, alături de tradiţii, idealuri şi valori formează naţiunea, ţara.

Toţi avem momente în care ajungem în starea de confort

Dar acum revenind la subiectul acestui articol, toţi avem momente în care simţim că zona de confort nu ne mai oferă confortul de care avem nevoie şi lucrul asta e al naibii de benefic! Ce facem în situaţiile astea? Avem tendinţa de a acţiona raţional sau… exact, iraţional. Ne schimbăm jobul, ne facem un tatuaj sau încercăm prin diferite metode să ne liniştim dorinţa de schimbare. Chestiuni de genul acesta se întamplă şi la nivelul „macro”, ca să spun aşa. Adică şi în cadrul unei ţari la un moment dat se doreşte o schimbare care apare din considerentul „supraputerii”. Cand simţi că cei din jurul tău îşi greşesc traiectoria. Ce ajungi să faci? Faci un referendum (ca deh, democraţie, poporul dictează), analizezi mai puţin logic mişcarea, şi ajungi în 2-3 zile de la referendum să faci petiţie online prin care să ceri un al doilea referendum pentru că deşi nu ai ieşit încă din UE… efectele se simt. Ajungi să ceri oamenilor de rand să schimbe EURO pe Lire Sterline, să vină un weekend în UK şi să se distreze pentru că… e cu 17% mai ieftin! Cand pleci de langă grupul care considerai că te trage în jos, grupul va începe să o facă! Mai ales cand tu ai economia bazată pe imigranţi care produc mai mult servicii decat bunuri şi în care consumismul e motorul economiei! Aşadar, calculează-ţi bine puterea în comparaţie cu alţii şi priveşte-i, pe cei din grupul tău, ca un tot unitar şi nu indiviual atunci cand te compari cu ei. Epoca marilor individualişti (de exemplu inventatori) a trecut, acum suntem în epoca echipelor şi doar uniţi putem dezvolta sustenabil!

Bogdan Săcăleanu

Cine este Bogdan Săcăleanu

Bogdan Săcăleanu este preşedintele fondator al Clubului Rotaract Varana Focşani. A studiat în ţară Management, după care a urmat un program de master în Roma şi în Kiev. Îi place să exploreze şi să-şi depăşească limitele. Acesta îşi postează părerile cu privire la diferite chestiuni de interes pe sacaleanu.com. 

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.