Sfaturi pentru un organism sănătos în perioada rece
Iarna este anotimpul în care ne este testată la maximum capacitatea de apărare şi răspuns la bolile cu specific de sezon, în special pentru grupele de vârstă extreme - copiii şi vârstnicii, dar şi pentru gravide. De aceea, pentru a ne proteja sănătatea în sezonul rece, trebuie să respectăm o serie de reguli necesare, să înţelegem care sunt factorii de risc şi să ne dezvoltăm o bună imunitate. Dacă suntem nevoiţi să ne expunem la frig atunci se recomandă îmbrăcăminte şi încălţăminte adecvată şi evitarea expunerii prelungite a mâinilor şi picioarelor la temperaturi scăzute, pentru a ne feri de degerături. De asemenea, trebuie să evităm zonele cu gheaţă, pentru a preîntâmpina traumatismele de genul entorse, întinderi musculare, luxaţii sau fracturi.
Categorii de persoane sensibile la frig
Există unele afecţiuni cronice care, neglijate în această perioadă, ne pot pune viaţa în pericol. Astfel, persoanele cu risc crescut de complicaţii ale bolilor cronice preexistente, dacă sunt expuse la temperaturi extrem de scăzute sunt: vârstnicii, persoanele cu handicap, cele instituţionalizate, adulţi şi copii cu afecţiuni cronice cardiovasculare, pulmonare, metabolice, renale şi de imunosupresie. Alternanţa cald/rece supune inima unui efort mare de adaptare, de aceea hipertensivii, cei cu tulburări circulatorii şi cei cu afecţiuni cardiace prezintă în sezonul rece un risc mai mare de a face un infarct de miocard, crize de angină pectorală sau accident vascular cerebral. Astmaticii au şi ei de pătimit - din cauza frigului căile respiratorii se îngustează, astfel frecvenţa şi gravitatea crizelor de astm cresc, iar episoadele de tuse se înmulţesc. De asemenea, în sezonul rece recidivează şi infecţiile renale, în special glomerulonefritele şi cistitele microbiene.
Reguli de alimentaţie pentru îmbunătăţirea sistemului imunitar
O bună imunitate se dobândeşte printr-un aport de alimente imunoprotectoare, alături de câteva alte reguli de bază: odihnă corespunzătoare, igienă corectă, lipsa expunerii la noxe (fumatul activ sau pasiv), evitarea tratamentelor agresive şi repetate cu antibiotice, mişcare cât mai multă în aer liber şi evitarea spaţiilor închise şi a sedentarismului prelungit. Este important ca în sezonul rece să se aleagă alimente cu valoare nutritivă mare:
- proteine de bună calitate (carne albă slabă, peşte şi derivate, ouă, lactate şi brânzeturi cu aport mediu de grăsime, boabele de soia, leguminoasele, ciupercile, fructe oleaginoase);
- alimente cu glucide integrale, nerafinate care dau un aport energetic de durată (pâine integrală sau cu seminţe, cereale, mămăligă, paste din făină integrală, orez brun, legume şi leguminoase cu amidon, hrişcă, cuş-cuş, mei, quinoa);
- grăsimi naturale cardio-protectoare din uleiuri vegetale (măsline, cânepă, struguri, rapiţă, porumb, floarea soarelui etc) şi oleaginoase crude (nuci, alune, migdale, caju, fistic). Vitamina D are un bine-cunoscut rol în combaterea infecţiilor şi menţinerea unui sistem imunitar sănătos şi este prezentă în peşte de calitate, ficatul de vită sau gălbenuşul de ou.
- multe fructe şi legume cât mai crude, nepregătite termic sau chimic, ca surse de vitamine, minerale şi fibre.
Sfaturi pentru menţinerea energiei în sezonul rece
Din cauza schimbărilor de temperatură şi luminozitate ne putem simţi mai puţin energici, mai apatici şi chiar mai somnolenţi. Trezirea poate fi mai dificilă, concentrarea atenţiei poate fi mai scăzută în prima parte a zilei iar frigul ne poate îndemna mai mult spre confortul casei, limitând activităţile sociale şi crescând tendinţa spre izolare.
- alegeţi activităţi plăcute, în aer liber sau în casă, cu prietenii sau familia;
- implicaţi-vă în activităţi caritabile, mai ales în preajma sărbătorilor, deoarece contribuie foarte mult la starea de bine;
- la locul de muncă este bine să ieşiţi în pauza de prânz afară, pentru că lumina naturală activează funcţiile psihice, iar la reîntoarcerea în birou veţi fi mai eficienţi;
- atitudinea binevoitoare şi înţelegătoare faţă de voi înşivă şi centrarea pe soluţii.