Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
4 dec 2016 755 vizualizări
Istoria zilei de 5 decembrie

63 î.Hr.: Cicero ţine ultimul său discurs îndreptat împotriva lui Lucius Sergius Catilina.
1484: Papa Inocenţiu al VIII-lea emite bula papală Summis desiderantes affectibus împotriva magiei şi vrăjitoriei.
1492: Cristofor Columb a devenit primul european care a ajuns în insula Hispaniola (astăzi Haiti şi Republica Dominicană).
1560: În Franţa regele Francisc al II-lea moare şi este succedat de Carol al IX-lea.
1590: Niccolò Sfondrati devine Papa Grigore al XIV-lea.
1757: Prusacii conduşi de Frederick cel Mare au învins o armată austriacă în bătălia de la Leuthen, în cadrul Războiului de Şapte Ani.
1848: Preşedintele american James Knox Polk a declanşat celebra "goană dupa aur", după ce a anunţat descoperirea de mari zăcăminte cu acest metal preţios în California.
1857: A apărut la Bucureşti gazeta politică şi literară "Naţionalul".
1864: Alexandru Ioan Cuza promulgă legea instrucţiunii, prima lege prin care învăţământul era organizat în mod unitar şi erau stabiliţi anii de studiu: învăţământul primar, de patru ani, gratuit şi obligatoriu, cel secundar, de şapte ani şi universitar, de trei ani.
1872: Brigatina "Mary Celeste", aflată sub pavilion american, a fost găsită acostată pe costele Portugaliei, toţi membrii echipajului fiind daţi dispăruţi.
1931: Catedrala Hristos Mântuitorul din Moscova a fost distrus de un ordin de Iosif Stalin.
1933: În SUA se încheie prohibiţia. Decretată la 16 ian. 1920, prin aplicarea celui de–al 18–lea Amendament al Constituţiei SUA, care condamnă producerea, transportul sau comercializarea alcoolului, prohibiţia nu a determinat, aşa cum se dorise, o îmbunătăţire a vieţii sociale şi economice, fiind marcată de corupţie, crime şi ilegalităţi.
1936: Uniunea Sovietică adoptă o nouă constituţie.
1940: Într–o scrisoare adresată lui Ion Antonescu, C.I.C.Brătianu îi cerea generalului să pună capăt dezordinii create de legionari, dezordine ce ar putea ameninţa chiar independenţa ţării.
1941: Al Doilea Război Mondial: Marea Britanie declară război Finlandei, Ungariei şi României.
2001: A avut loc ceremonia de inaugurare a noului edificiu al Bibliotecii Academiei Române, cu o suprafaţă de aproximativ 16.000 mp.
2013: Curtea Constituţională a Republicii Moldova a decis că textul Declaraţiei de Independenţă, în care „limba română” este calificată drept limbă oficială a Republicii Moldova, prevalează asupra textului Constituţiei, care foloseşte denumirea de „limbă moldovenească”, deschizând calea pentru uzul oficial al denumirii de ”limbă română” în actele oficiale şi în administraţia de stat.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.