Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Cristina DASCĂLU
27 nov 2016 845 vizualizări
Istoria zilei de 28 noiembrie

1520: Exploratorul portughez Ferdinand Magellan a trecut prin strâmtoarea de la sudul Americii de Sud, care-i poarta numele.
1811: Concertul pentru pian nr. 5 în Mi bemol major, Op. 73, al lui Beethoven are premiera la Gewandhaus în Leipzig.
1812: Bătălia de la Berezina, cu înfrângerea trupelor lui Napoleon.
1877: Căderea Plevnei. După încercarea nereuşită de a sparge încercuirea Plevnei, generalul Osman-Paşa s-a predat colonelului român Mihail Cristodulo Cerchez şi a semnat capitularea armatei turce.
1905: Naţionalistul irlandez Arthur Griffith pune bazele mişcării politice radicale Sinn Fein.
1912: Albania îşi declară independenţa faţă de Imperiul Otoman.
1912: S-a născut actorul Colea Răutu (Colea Rutkovschi): "Moara cu Noroc", "Pisica de mare", "Toate pânzele sus!", "Cel mai iubit dintre pământeni" (d. 13 mai 2008). Colea Răutu s-a născut pe 28 noiembrie 1912, la Limbenii Noi, judeţul Bălţi. A fost un actor român de teatru şi film. A fost cel mai mare fiu din cei patru copii ai familiei Rutkovski, alături de Larisa, Natalia şi Valentin. A fost elev la Colegiul „Regele Ferdinand” din Chişinău. Nu i-a plăcut niciodată cartea, aşa cum singur recunoştea, în schimb îi plăcea foarte mult fotbalul, jucând câtva timp în echipa Uzinelor „Mociorniţa” din Bucureşti. A urmat apoi Conservatorul de Artă Dramatică din Bucureşti. A fost mai întâi corist la Opera din Cluj.
1918: Congresul General al Bucovinei adoptă moţiunea privind unirea necondiţionată a Bucovinei cu Regatul României.
1918: A încetat din viaţă romancierul şi memorialistul Victor Anestin. Prima sa carte este şi primul roman ştiinţifico-fantastic cunoscut din literatura română: "În anul 4 000 sau O călătorie la Venus", 1899 (n. 17 septmebrie 1875)
1919: România semnează la Washington o serie de acorduri internaţionale cu privire la stabilirea zilei de lucru de 8 ore şi a săptămânii de lucru de 48 de ore în stabilimentele industriale, vârsta minima de admitere a copiilor în muncile industriale, lucrul de noapte al femeilor şi copiilor, munca femeilor înainte şi după naştere.
1920: A apărut la Bucureşti săptămânalul Adevărul literar şi artistic, continuator al Adevărului ilustrat. Fondator: Constantin Mille.
1969: The Rolling Stones îşi lansează albumul Let It Bleed.
1979: Un avion McDonnell Douglas DC-10 al Air New Zealand se prăbuşeşte pe Muntele Erebus situat pe Insula Ross, Antarctida. Toate cele 257 de persoane aflate la bord mor. Era zborurilor turistice comerciale pe continent se încheie.
1987: Un Boeing 747 al South African Airways având 160 de persoane la bord se prăbuşeşte în Oceanul Indian în timp ce încerca o aterizare de urgenţă în Mauritius în urma unui incendiu.
1989: Revoluţia de Catifea: În Cehoslovacia încep negocierile între Forumul Civic şi administraţie.
2002: A încetat din viaţă Dan Tufaru, unul dintre cei mai cunoscuţi actori români de comedie (n. 3 februarie 1944).
2004: Într-un accident minier din Republica Populară Chineză 166 mineri sunt blocaţi în subteran în mina de cărbune Chenjiashan situată în nordul ţării, în provincia Shaanxi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.