Jurnalism cetatenesc

Ce să nu faci când este foarte frig - Greşelile care ne pot îmbolnăvi

Cristina DASCĂLU
27 nov 2016 2245 vizualizări
Poţi face faţă frigului mai uşor cu cateva modificări în alimentaţie şi cu cateva activităţi sănătoase

Odată cu răcirea vremii, lupta cu frigul poate deveni o problemă zilnică. Nu tot ceea ce ştiam despre metodele de a ne încălzi iarna funcţionează cum ne-am dori! Obişnuim să ne încălzim consumand băuturi calde, dar acestea nu oferă caldura pe care o aşteptam. Şi nu este singura greşeală la care recurgem iarna în speranţa să ne încălzim. Multe dintre metodele pe care le ştim din străbuni, de fapt, nu ne încălzesc! Poţi face faţă frigului mai uşor cu cateva modificări în alimentaţie şi cu cateva activităţi sănătoase care te încălzesc pe timpul iernii, fără să-ţi creşti facturile la încălzire în mod exagerat.
A grijă ce mănanci!
Ai nevoie de o alimentaţie mai bogată în grăsimi în sezonul rece. Optează pentru grăsimile mai sănătoase, din nuci, alune de pădure, arahide şi migdale. În afară de faptul că grăsimile din aceste alimente sunt mai sănătoase, ele au şi un efect direct în reglarea temperaturii corpului.
Nu vă înfofoliţi!
De asemenea, trebuie să ne îmbrăcăm, însă nu trebuie nici să ne înfololim excesiv. Este recomandată o bluză de corp sau un tricou de bumbac peste care să luăm un pulover sau o geacă. O greşeală pe care o facem mulţi dintre noi este să ne îmbrăcăm bine în partea de sus a corpului, dar să luăm pe noi doar o pereche de blugi. Acest lucru nu ajută. Dacă afară este ger, este recomandat să avem pe sub pantaloni un colant de bumbac sau ştrampi, în cazul femeilor. O altă greşeală pe care o facem este să ne îmbrăcăm bine, dar să nu purtăm căciulă sau mănuşi.
Dacă este frig afară, asta nu înseamnă că trebuie să stăm în casă
O oră petrecută afară ne poate ajuta şi nu ne îmbolnăveşte. Este valabil şi pentru copii. Cu cât stăm mai multe zile închişi în casă, la căldură, cu atât vom fi mai expuşi atunci când ieşim la frig. Corpul se acomodează treptat cu temperatura şi nu este bine să aibă şocuri mari. Aşa apar bolile de sezon
Băuturile calde ne accentuează, de fapt, senzaţia de frig!
Cand bem ceva cald, terminaţiile nervoase receptoare de la nivelul limbii transmit restului organismului că “vine ceva cald”, motiv pentru care se declanşează procesul de transpiraţie. Transpiraţia ajută corpul la răcirea acestuia, de aceea transpirăm mai mult în sezonul cald.
Băuturile alcoolice nu ne încălzesc!
Cand bem alcool ne reducem, de fapt, temperatura corporală ci creştem, practic, riscul de hipotermie, pentru că ne împiedicăm propriul corp de la tremuratul natural care ne ţine de cald. Cand tremurăm ne ajutăm, de fapt, corpul să se încălzească. Senzaţia de căld pe care o obţinem cand bem un pahar de alcool provine din faptul că acesta dilată vasele de sange şi permite un flux sangvin cald mai mare de la organe către extremităţi, către piele. Însă efectul este doar temporar şi ne face, de fapt, să pierdem din căldura trupului.
Ne putem încălzi dacă mancăm gustări cu ghimbir!
Planta rădăcinoasă ghimbir se foloseşte de secole ca supliment alimentar pentru combaterea răcelilor, a răului de mişcare şi a problemelor de stomac. Dar ghimbirul ajută şi la punerea mai bine în mişcare a sangelui. Motiv pentru care nu strică să luăm cate o gustare pe zi cu ghimbir, fie că este vorba de ceai băut la o temperatură uşor peste cea a camerei, deci nu fiebinte, fie că este vorba de o prajitură mică cu ghimbir. De asemenea, putem manca şi ardei iute, dar şi orez brun, căci şi acestea au acelaşi efect benefic.
Albul este cea mai călduroasă culoare pe timp de iarnă
Îmbrăcămintea neagră absoarbe căldura soarelui, în timp ce albul o reflectă, motiv pentru care învăţămintele din trecut ne spuneau că este indicat să purtăm alb vara şi negru iarna. Albul reflectă într-adevăr căldura provenită de la soare, dar acţionează şi ca un izolator al propriei călduri. (Cristina DASCĂLU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.