Jurnalism cetatenesc

Implicarea tatălui în creşterea şi educaţia copilului

Carmen DOBRE
25 nov 2016 1980 vizualizări
A fi părinte nu se învaţă, ci se simte. Fiecare părinte este minunat. Fiecare mamă şi fiecare tată este, în adâncul fiinţei sale, un părinte desăvârşit.

Responsabilitatea care apasă pe umerii părintelui este una imensă. El este modelul pe care copilul îl urmează, el îi oferă acestuia condiţii de viaţă, securitate afectivă, educaţia de bază etc. Practic, de modul în care părintele îşi îndeplineşte rolul depinde viitorul copilului.
TotuşI, creşterea copilului este o misiune dificilă, este o misiune morală a mamei. Fiecare persoană  este unică în felul ei; fiecare om îşi trăieşte propria viaţa; fiecare părinte are stilul propriu de educaţie, convingerile şi valorile personale; fiecare copil are particularităţi care îl deosebesc de oricare alt copil.
A fi părinte e destul de greu, pentru că această profesie nu se predă în şcoli înalte, chiar dacă se mai fură din cărţi şi de pe la vecini.
Dinamica familiei contemporane este plină de schimbare. Rolurile parentale şi situaţia copilului se transformă în corelaţie cu aspectele ce guvernează familia.
Femeile au dobândit un statut profesional egal cu al bărbatului.
Taţii încep să întelegă şi să accepte cu uşurinţă parentalitatea în aceeaşi măsură ca şi mama copilului.
Taţii  au aceleaşI  aptitudini de a creşte copiii ca şi mamele. În societatea actuală părintele trebuie să dezvolte abilităţi şi competenţe care nu erau necesare altădată.
Contribuţia tatălui trebuie să se manifeste pe întreaga perioadă de dezvoltare a copilului. Implicarea taţilor în educaţia copiilor  este determinantă. Impactul se resimte la nivelul sănătăţii, comportamentului  şi a capacităţii de învăţare a copilului.

Tatăl persoană de ataşament

Studiile au evidenţiat o anumită ataşare a copilului faţă de tată. Urmărind reacţiile bebeluşilor în cazul unei despărţiri momentane de tată, acesta protestează. Când îşi regăseşte tăticul se calmează, se linişteşte.

Tatăl tutore în învăţări cognitive

Tatăl stimulează mai mult copilul datorită încurajărilor numeroase. El propune copiilor încercări mai diversificate şi îi lasă pe aceştia să gasească singuri  soluţii.

Tatăl - partener în comunicare

Tata utilizează mai des numele copilului ca mama. El are tendinţa mai pronunţată de a proiecta evoluţia psihomotorie a copilului în viitorul şi de a-l considera viitor partener în activităţile de joc. Acesta utilizează mai des termeni tehnici. De exemplu, tata va spune "panteră" sau "leopard" în loc de "pisică mare" sau "mercedes" în loc de maşină.

Tatăl, agent de socializare

Prezenţa tatălui contribue la socializarea precoce a copilului. În prezenţa tatălui copiii sunt mai curajoşi.

Doi părinţii de sex opus constitue protecţie pentru copil

Copiii se dezvoltă mai bine atunci când cresc în familii cu o mamă şi un tată. Lipsa tatălui este cauza primară a declinului copiilor în societatea de astăzi, fiind asociată cu problemele sociale cum ar fi sarcini în adolescenţă, abuz infantil şi violenţă casnică împotriva femeii.
Absenţa sau deficienţa tatălui rămâne un fenomen social preocupant, iar fragilitatea legăturii tată-copil este mai evidentă în cazul părinţilor care se despart.

Carmen Dobre- psiholog


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.