Jurnalism cetatenesc

Astăzi este … Ziua internaţională pentru eliminarea violenţei împotriva femeilor

Ziarul de Vrancea
24 nov 2016 888 vizualizări
Violenţa împotriva femeilor şi fetelor este tot mai mult recunoscută u datele la nivel mondial confirmă că violenţa domestică devine un flagel

În fiecare an, data de 25 noiembrie vrea să reamintească o realitate extrem de dureroasă a zilelor noastre, şi anume violenţa asupra femeii. Astfel, se doreşte conştientizarea existenţei, precum şi gravitatea acestui fenomen şi se trage un semnal de alarmă pentru reglementările legale care să facă din abuzul şi violenţa asupra femeii o amintire urâtă a umanităţii. 

Violenţa împotriva femeilor şi fetelor este tot mai mult recunoscută ca fiind una dintre cele mai serioase şi urgente probleme ale tuturor timpurilor. În fiecare colţ al lumii, efectul pe care violenţa îl are asupra femeilor împiedică progresele din numeroase domenii, cum ar fi eradicarea sărăciei, combaterea HIV/SIDA, pacea şi securitatea în lume. Datele la nivel mondial confirmă că violenţa domestică este nu doar o realitate, ci devine chiar un flagel. 35% dintre femeile din lumea întreagă s-au confruntat cu o formă de violenţă fizică şi / sau sexuală. În România, cifrele sunt şi mai alarmante: 70% din reprezentantele sexului feminin au fost supuse violenţei fizice în timpul vieţii. 

Ziua internaţională împotriva violenţei femeilor sărbătorită de 35 de ani

Având însă în vedere cifrele alarmante, activiştii pentru drepturile femeii marchează Ziua împotriva violenţei femeilor începând cu 1981. Această dată comemorează asasinarea, în 1961, a celor trei surori Mirabal din Republica Dominicană, care militau pentru respectarea drepturilor lor. În 1979, a fost adoptată Convenţia ONU pentru eliminarea tuturor formelor de discriminare împotriva femeilor, principalul instrument internaţional al drepturilor femeilor şi fetelor. Convenţia, alături de alte instrumente legale cu rezultate negociate în cadrul conferinţelor internaţionale, statuează drepturile femeilor şi fetelor la o viaţă fără violenţă. La 20 decembrie 1993, Adunarea Generală a ONU, prin rezoluţia 48/104 a adoptat Declaraţia privind eliminarea violenţei împotriva femeilor. Violenţa împotriva femeilor reprezintă “orice act de violenţă fundamentat pe diferenţa de gen, care rezultă sau care poate rezulta într-o vătămare sau suferinţă fizică, sexuală sau psihologică a femeilor, inclusiv ameninţările cu asemenea acte, coerciţia sau privarea arbitrară de libertăţi, indiferent dacă acestea apar în viaţa publică sau privată”, se menţionează pe site-ul www.sant.ro. De asemenea, în cadrul aceleiaşi manifestări, ONU a recunoscut faptul că violenţa asupra femeilor este un obstacol pentru atingerea egalităţii, a dezvoltării şi a păcii şi aduce atingeri drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale. La 11 mai 2011, la Istanbul a fost adoptată Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Guvernul României a aprobat, la 23 septembrie 2015, proiectul de lege privind ratificarea Convenţiei Consiliului Europei de la Istanbul pentru prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice. Printre condiţiile care favorizează apariţia actelor de violenţă se află: disfuncţiile şi carenţele educative ale mediului familial, deficienţele mediului educaţional, carenţele socio-economice, deficienţele mediului instituţional, creşterea gradului de permisivitate socială, incidenţa tulburărilor psihice. (Cristina DASCĂLU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.