Jurnalism cetatenesc

Ziua internaţională fără fumat. Câţi oameni mor anual din cauza acestui viciu?!

Ziarul de Vrancea
16 nov 2016 906 vizualizări
Consumul de tutun duce la decesul a aproximativ 6.000.000 de persoane în fiecare an

Începand din anul 1977, a treia zi de joi din noiembrie a fost celebrată în SUA la nivel naţional ca zi fără tutun. Drept urmare, la conferinţa ţărilor central-est europene, desfăşurată la Varşovia în 2002, s-a decis declararea unor zile de promovare a luptei contra fumatului şi organizarea campaniilor prin care să fie explicate populaţiei avantajele renunţării la fumat. 

Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), în lume există peste 1,1 miliarde de persoane care fumează, dintre care peste 200 de milioane sunt femei. În fiecare an se înregistrează aproximativ 3,5 milioane de decese provocate de fumat. La fiecare 24 de ore mor aproximativ 100 de fumători. Pe scară mondială, decesele cauzate de tutun sunt în număr mai mare decât cele cauzate de SIDA, TBC, mortalitatea maternă, accidente de circulaţie, sinucideri şi crime. De asemenea, efectele negative ale fumatului nu se limitează la cel care fumează, ci se răsfrâng îngrijorător şi asupra celor aflaţi în apropiere. Doar 15 % din fumul de ţigară este inhalat de cel care fumează, restul de 85% putând pătrunde în plămânii vecinilor. 

O altă zi împotriva fumatului — Ziua mondială fără tutun — se marchează, din 1988, la 31 mai, la iniţiativa şi sub auspiciile Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consumul de tutun duce la decesul a aproximativ 6.000.000 de persoane în fiecare an, notează site-ul www.cancer.org.

Legea antifumat în spaţii publice închise a fost introdusă şi în Romania

Ca urmare a numărului mare de decese cauzate de consumul de tutun, mai multe state din Uniunea Europeană au impus legi care interzic fumatului în locurile publice. Aşadar începand cu anul 2016, şi România s-a alăturat acestor state, odată cu adoptarea legii 15/2016 privind modificarea şi completarea Legii nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun, care a intrat în vigoare la 16 martie 2016. Legea interzice fumatul în spaţiile publice închise, în spaţiile închise de la locul de muncă, la locurile de joacă pentru copii, în unităţile sanitare, de învăţământ, precum şi cele destinate protecţiei şi asistenţei copilului. Legea fiind foarte strictă, a fost urmată de amendamente. Amendamentele care prevedeau condiţii mai blânde pentru fumători au fost respinse în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaţilor Singurele modificări care au trecut de comisiile Camerei Deputaților sunt cele care modifică anumite termene de la care vor intra în vigoare anumite prevederi ale directivei europene antifumat. Astfel, începand cu 1 ianuarie 2017, ar urma să dispară de pe piaţă ţigările cu arome, inclusiv cele mentolate. Raportul urmează să fie înaintat plenului Camerei Deputaţilor, care este for decizional pentru acest act normativ, se arată pe site-ul www.cotidianul.ro. (Cristina DASCĂLU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.