Jurnalism cetatenesc

Sondaj: Bătaia e ruptă din rai?!

Dana Lepădatu
7 nov 2016 1186 vizualizări
Cu siguranţă aţi auzit expresia “bătaia este ruptă din rai şi ajută la construirea caracterului”. Specialiştii susţin însă că nu este deloc adevărat! Din contra, bătaia modifică în rău caracterul. Au demonstrat-o experţii de la Universitatea din Texas: „cu cat copiii sunt bătuţi mai mult, cu atat e mai probabil să-şi sfideze părinţii, să prezinte un comportament din ce în ce mai agresiv, antisocial, probleme de sănătate mintală şi greutăţi cognitive”, se arată într-un articol de pe site-ul www.sciencefriction.ro.

I-am  întrebat pe focşăneni dacă sunt de părere că bătaia îi poate educa pe cei mici.

 

Laura Pătrăşcan, studentă, 19 ani, Focşani

„Eu cred că bătaia este mai degrabă ruptă din iad. Chiar dacă mulţi adulţi o consideră un dar smuls din rai şi că datorită lor au ajuns copiii... "oameni", trebuie luate în considerare şi consecinţele suportate de cei "bătuţi". Astfel, dacă un copil creşte într-un cămin în care bătaia este la ordinea zilei, nu ne mai miră faptul că acesta va duce acest obicei mai departe.”

 

 

 

 

 


Şerbu Ramona, casnică, 37 de ani, Milcovul

„Eu, personal, nu sunt de acord cu bătaia. Nici eu nu sunt o mama perfectă, recunosc. Acum depinde şi de caracterul copilului, pentru că văd la mine: am o fetiţă liniştită şi un băiat mai neastampărat. De asemenea, recunosc că de fiecare dată am avut mari remuşcări, atunci cand din cauza oboselii sau lipsei de timpul nu am fost cea mai bună mamă. Am înţeles însă că palma nu este o soluţie şi obişnuiesc să-i  pedepsesc, atunci cand e cazul, altfel: le iau tableta, telefonul, ce îi doare mai mult, mai ales în cazul băiatului. Fata înţelege de obicei şi doar din explicaţii, nefiind nevoie s-o învăţ minte cu o pedeapsă. Nu cred că este constructivă bătaia. Cu timpul, acei copii devin şi ei violenţi, periculoşi pentru ceilalţi. Am cunoscut astfel de cazuri”

 

 

 


Vlăduţ Mereuţă, elev , 18 ani, Focşani

„Eu cred că bătaia nu a avut niciodată urmări fericite, ba din contra, a dus numai la suferinţă. Un om care apelează la forţa fizică pentru a-şi rezolva problemele, fie ele de orice natură, este un om slab, lipsit de afectivitate şi sentimente. Nu există nimic bun în acest concept de „bătaie”. Cea mai constructivă cale în remedierea unei neînţelegeri este comunicarea, prin comunicare se rezolvă orice.”

 

 

 

 

 

 

 


Flori Oancea, consilier de vânzări, 25 de ani, Vidra

„Din punctul meu de vedere, violenţa fizică sau verbală nu este o pedeapsă care ar trebui aplicată celor mici. Atat abuzul fizic, cât şi cel emoţional afectează dezvoltarea copiilor, iar de cele mai multe ori nu are rol educativ. Familia reprezintă tabloul celui mic, cand va creşte mare. În cazul unor greşeli majore, condiţionarea dă rezultate. Copii îşi amintesc în momentul când vor să comită aceeaşi greşeală şi, cu siguranţă, nu o vor repeta, deoarece părintele nu ar fi mulţumit, iar acesta îi va aplica o serie de sancţiuni.”

 

 

 

 

 


Simona Palade, administrator firmă, 39 de ani, Focşani

„Fiind mamă a doi copii, consider că bătaia este ruptă din iad întotdeauna. Noi, ca părinţi, suntem un exemplu pentru cei mici. Comportamentul nostru faţă de ei se va reflecta în comportamentul viitorului adolescent, adult. Cred cu adevărat în expresia: „Vorba dulce mult aduce”. Orice faptă nepotrivită a copiilor poate să nu mai fie repetată de către acesta, prin explicaţiile şi ajutorul părinţilor în chestiunea respectivă. Copilul trebuie să înţeleagă că a greşit şi să nu mai repete fapta. Trebuie să acordăm timp şi iubire copiilor noştri.

 

 

 

 

 

 


Alexandru Dumitrache, farmacist, 26 de ani, Focşani

„Violeţa de orice natură este rea! Evoluţia umană ne-a învăţat să ne folosim creierul mai mult decat muşchii, iar persoanele care folosesc forţa brută sunt cele mai involuate.”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.