Calendarul zilei: Istoria zilei de 7 noiembrie
1867: S-a născut Marie Curie, chimist (d. 1934). Marie Curie a fost o savantă poloneză stabilită în Franţa, dublu laureată a Premiului Nobel. A fost prima femeie care a primit un premiu Nobel şi singurul savant care a primit două premii Nobel în două domenii ştiinţifice diferite (fizică şi chimie). A introdus în fizică termenul de radioactivitate. Este cunoscută pentru cercetările sale în domeniul radioactivităţii naturale, cu aplicare în medicină.
1877: Trupele române, comandate de colonelul George Slăniceanu, ocupă, oraşul-cetate Rahova (7-9 nov.) Rahova este un oraş în regiunea Vraţa, Bulgaria, port la Dunăre şi reşedinţă acomunei cu acelaşi nume. Un cartier din sudul Bucureştilor, cartierul Rahova, a fost denumit astfel în amintirea victoriei de la Rahova.
1879: S-a născut Leon Trotsky, revoluţionar rus (d. 1940) Lev a fost un revoluţionar bolşevic şi intelectual marxist rus născut într-o familie de evrei aşkenazi din Ucraina. El a fost un politician influent la începuturile existenţei Uniunii Sovietice, mai întâi Comisar al poporului pentru politica externă iar mai apoi ca fondator şi prim comandant al Armatei Roşii şi Comisar al poporului pentru apărare. În urma luptei pentru putere cu Iosif Vissarionovici Stalin din anii 1920, Troţki a fost exclus din Partidul Comunist şi deportat din Uniunea Sovietică. A fost în cele din urmă asasinat în Mexic de un agent sovietic. Ideile lui Troţki formează bazele teoriei comuniste cunoscute sub numele de troţkism.
1944: Franklin Delano Roosevelt a câştigat cel de-al patrulea mandat de preşedinte SUA. S-a remarcat ca fiind una dintre principalele figuri politice secolului XX-lea pe plan naţional cât şi internaţional, care a contribuit esenţial la depăşirea crizei economice mondiale şi la înfrângerea Germaniei naziste în perioada celui de-Al Doilea Război Mondial. De asemenea, este singurul preşedinte din istoria Statelor Unite care a fost instituit în funcţie pentru patru mandate consecutiv.
1983: A murit Ion Jalea, sculptor român, membru al Academiei Române (n. 1887). Ion Jalea a participat la Primul Război Mondial, unde şi-a pierdut mână stângă în luptă şi a fost nevoit să sculpteze toată viaţa doar cu mână dreaptă. Sculptorul este autor a numeroase monumente, statui, busturi, reliefuri, compoziţii alegorice. La baza viziunii lui stă cultul pentru formă ca rezultat al observării realităţii - în special a figurii umane - şi tendinţa încorporării unor morfologii fantastice evocatoare ale mitologiei antice. Printre realizările sale se numără şi Obeliscul Unirii din Focşani, precum şi Basoreliefurile „Cupolei Gloriei” la Mausoleul de la Mărăşeşti, care ilustrează diverse momente ale luptelor de la Mărăşeşti.