Jurnalism cetatenesc

Astăzi este …Ziua Europeană a Justiţiei Civile

Dana Lepădatu
24 oct 2016 700 vizualizări
În zilele noastre, tot mai mulţi oameni critică justiţia, aducând acuze la adresa celor care o înfăpuiesc şi instituţiilor statului. Dar oare câţi dintre cei care fac acest lucru, înţeleg de fapt ce înseamnă justiţia, dacă aceasta este benefică sau nu pentru societate? O lume perfectă, în care toţi oamenii sunt mulţumiţi şi în care nimeni nu se consideră nedreptăţit este un deziderat greu de atins.

Iar aici intervine necesitatea justiţiei, care apare datorită problemelor cauzate de aplicarea greşită a legii de către instituţiile statului sau de interpretarea greşită dată de societate, motiv pentru care existenţa ei este legată de problemele şi necazurile populaţiei. Şi cum justiţia este ultima şansă pentru a se face dreptate, este considerată de oameni singura vinovată de multe „rele”, astfel că, privită dintr-o anume perspectivă, justiţia este asociată cu răul, ameninţarea, sancţiunea. Soluţiile date de justiţie sunt privite ca nişte tensiuni suplimentare care nu satisfac niciodată pe deplin aşteptările oamenilor şi care nu le rezolvă problemele în totalitate. Justiţia este prima şi eterna instanţă socială, iar în cadrul unei societăţi, aceasta are un rol de reglementare, un rol represiv şi altul educativ. Într-un stat de drept, în care se asigură supremaţia legii, justiţia reprezintă autoritatea capabilă de a perfecţiona metodele de realizare a puterii asigurând păstrarea acestora într-un cadru legal. Pe 25 octombrie este sărbătorită Ziua Europeană a Justiţiei Civile care are ca scop de a aduce justiţia mai aproape de cetăţeni, pentru a-i informa cu privire la drepturile lor. Altfel spus, rostul principal al acestei celebrări este acela de a aminti că justiţia este un serviciu pentru cetăţeni, care le dă posibilitatea de a-şi rezolva disputele private şi de a-şi afirma drepturile. În România, la 25 octombrie, se organizează, anual, la nivelul tuturor instanţelor şi parchetelor, acţiuni de tipul "uşilor deschise", prin invitarea cetăţenilor la sediile instituţiilor, precum şi la sediul Consiliului Superior al Magistraturii. Aceste evenimente au ca scop consolidarea relaţiei de încredere între cei care înfăptuiesc actul de justiţie, magistraţii şi beneficiarii acestuia, justiţiabilii. (Dana LEPĂDATU)

 

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.