Jurnalism cetatenesc

Ministerul Mediului va înfiinţa Serviciul de Urgenţă Animale Sălbatice

Dana Lepădatu
18 oct 2016 3543 vizualizări
Dezbaterea lansată în spaţiul public de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor din Romania, luna trecută, despre derogările pentru speciile protejate de carnivore mari – urs, lup, ras şi pisica sălbatică a condus la stoparea Ordinului de Ministru şi luarea unor măsuri operative care să fie validate de Academia Romană. Astfel că, la conferinţa de presă de la Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor - România din 4 octombrie 2016, s-a anunţat anularea procedurii de aprobare a Ordinului de Ministru, prin care s-ar fi propus spre eliminare 552 de urşi, 657 de lupi şi 482 de pisici sălbatice, urmand ca singura autoritate care va interveni în caz de pericol să fie Serviciul de Urgenţă Animale Sălbatice (SUAS).

 „Am ascultat toate mesajele de apreciere şi criticile constructive. Ce a contat în final cel mai mult a fost propria conştiinţă şi felul în care înţeleg eu să-mi asum responsabilitatea în funcţia vremelnică în care sunt acum. De asemenea, mulţumesc colegilor din cabinetul meu şi din Ministerul Mediului care mi-au fost alături în ultimele zile cand am lucrat intens pentru a găsi cele mai bune soluţii de reformare a acestui sistem de derogări ce se dădeau mecanic şi fără prea multă transparenţă de mult prea mulţi ani”, a declarat ministrul Cristiana Paşca Palmer.

 

Serviciul de Urgenţă Animale Sălbatice se va apela la 112

 

Serviciul de Urgenţă Animale Sălbatice (SUAS), care se va înfiinţa în cel mai scurt timp în colaborare cu Ministerul Afacerilor Interne, va funcţiona ca un serviciu de intervenţie rapidă prin care orice cetăţean poate suna la 112 în caz că suferă pagube sau este în pericol din cauza carnivorelor mari. Prin SUAS se va interveni strict pe exemplarul care în mod real este periculos aşa cum cere de fapt şi Directiva Habitate a Uniunii Europene. De asemenea, la Ministerul Mediului se va mai crea un "Comitet pentru derogare carnivore mari" care va funcţiona 24 de ore din 24 în cadrul Departamentului de Biodiversitate. „Acest comitet va fi responsabil cu emiterea derogărilor de care va avea nevoie SUAS ca şi cadru legal în caz de necesitate de intervenţie punctuală pe un animal care s-a dovedit a fi periculos”, a explicat ministrul mediului. 

În paralel, un grup de lucru extins de experţi, care va include atat specialişti în carnivore mari cat şi reprezentanţi ai societăţii civile, ai vanătorilor şi agricultorilor, dar şi ai Academiei Romane, va avea misiunea să identifice metodologia cea mai adecvată de estimare a efectivelor de carnivore mari din Romania şi să facă propuneri pentru managementul speciilor de carnivore mari în spiritul echilibrului ce trebuie asigurat între protecţia animalelor şi siguranţa cetăţenilor. Propunerile asumate de către grup şi validate de către Academia Romană vor putea fundamenta măsurile de management al carnivorelor mari pe care să le ia Ministerul Mediului în viitor. (A.TĂTARU)

 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.