Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
5 oct 2016 763 vizualizări
Istoria zilei de 6 octombrie

1437: Înţelegerea de la Apatin, adeverită de Conventul de la Cluj – Mănăştur, dintre răsculaţii de la Bobâlna şi nobili.
1600: Are loc la Florenţa premiera operei Euridice, compusă de Jacopo Peri, creată cu ocazia nunţii lui Henric al IV-lea cu Maria de Medici.
1711: În Moldova începe instaurarea domniilor fanariote; primul domn fanariot din Moldova este Nicolae Mavrocordat.
1849: 13 generali maghiari au fost executaţi de autorităţile austriece la Arad. "Cei 13 de la Arad" este denumirea generică sub care sunt cunoscuţi 13 ofiţeri ai armatei imperiale austriece executaţi în 1849 la Arad sub acuzaţia că s-au alăturat mişcării revoluţionare a lui Lajos Kossuth şi au susţinut revendicările maghiare de independenţă faţă de Imperiul Austriac, încălcându-şi astfel jurământul de fidelitate faţă de Casa de Habsburg. Monumentul Statuia Libertăţii din Arad evocă memoria celor 13 comandanţi.
Moulin Rouge este cel mai faimos cabaret din lume, principala atracţie fiind french can-can-ul.

1889: În zona Montmartre din Paris, în arondismentul 18, se deschide clubul de divertisment Moulin Rouge, care va deveni cel mai faimos teatru varieté din lume.
1902: S-a năcut Petre Ţuţea, filosof şi eseist român (d. 1991). În perioada studenţiei devine un comunist convins. Intră apoi într-un cerc select de intelectuali: Mircea Eliade, Emil Cioran, Eugen Ionescu, Constantin Noica şi alţii. Colaborează la revista “Cuvântul” a lui Nae Ionescu. Influenţa acestor personalităţi ale culturii româneşti îi va marca viaţa. Ţuţea trece de la stânga la dreapta, devenind legionar. După cel de-Al Doilea Război Mondial este anchetat şi condamnat definitiv în 1956. În cei 13 ani de temniţă trece prin închisorile Malmaison, Aiud, Jilava şi Ocnele Mari. După Revoluţie, statul român a realizat o primă măsură reparatorie faţă de memoria marelui gânditor: prin Decizia nr. 4/19 ianuarie 1998, Curtea Supremă de Justiţie a admis recursul în anulare împotriva sentinţei nr. 179 din 29 septembrie 1956 a Tribunalului Militar al Regiunii a II-a Militare, prin care Ţuţea era condamnat la 18 ani muncă silnică şi 8 ani degradare civică.
1973: Egiptul, condus de preşedintele Anwar El Sadat, în cooperare cu Siria, a atacat Israelul, declanşând Războiul de YomKippur.
1979: Papa Ioan Paul al II-lea devine primul pontif care vizitează Casa Albă.
1981: Anwar al-Sadat, preşedinte al Egiptului şi laureat al Premiului Nobel pentru pace este asasinat în Cairo de un grup de fanatici.
1991: Actriţa americană Elizabeth Taylor se căsătoreşte cu muncitorul în construcţii Larry Fortensky pe care l-a cunoscut într-un centru de reabilitare pentru consumul de alcool. Acesta a fost cel de-al şaptelea soţ al actriţei de care se va separa cinci ani mai târziu.
1995: Într-un articol din revista Nature, s-a prezentat descoperirea primei exoplanete, aflată pe orbita unei stele din secvenţa principală, 51 Pegasi.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.