Jurnalism cetatenesc

Astăzi este ... Ziua Mondială a Animalelor

Ziarul de Vrancea
14 sep 2016 1644 vizualizări
Ziua Mondială a Animalelor se celebrează în fiecare an la data de 4 octombrie şi a fost iniţiată în anul 1931 u evenimentul are ca scop atragerea atenţiei populaţiei cu privire la creşterea alarmantă a numărului speciilor de animale pe cale de dispariţie



Un tribut adus animalelor

Această sărbătoare recunoaşte locul pe care animalele îl au în viaţa noastră. Atât cele de companie, care ne sunt alături zi de zi şi ne aduc bucurie, cât şi toate celelalte animale de pe Pământ care nu sunt în preajma noastră, dar au nevoie de noi. Ziua de 4 octombrie nu a fost aleasă la întamplare ca Zi Mondială a Animalelor, deoarece în această zi se sărbătoreşte şi Sfantul Francisc de Assisi, patronul spiritual al animalelor. Scopul acestei zile este acela de a creşte gradul de conştientizare al populatiei faţă de riscurile dispariţiei a numeroase animale, din cauza acţiunilor pe care omul le face, dar reprezintă şi un tribut faţă de necuvantătoare şi faţă de oamenii care iubesc şi respectă animalele. De asemenea, cu ocazia acestei zile se doreşte comemorarea dragostei şi respectului faţă de animale, dar şi sublinierea importanţei lor în lume, deoarece conştientizarea asupra acestui aspect poate duce la îmbunătăţirea standardelor de bunăstare a animalelor din întreaga lume.

Practicile care încalcă drepturile animalelor

Odată cu celebrarea acestei zile, trebuie să ne amintim că şi animalele au drepturile lor, de aceea omul ar fi indicat să fie atent la acţiunile sale. Iată principalele probleme legate de încălcarea drepturilor animalelor:

- suprapopularea umană, cea mai mare ameninţare pentru animalele domestice şi sălbatice din întreaga lume;
- simţul proprietăţii asupra vieţii animalelor;
- vanătoarea;
- pescuitul;
- experimentele pe animale;
- utilizarea blănurilor naturale în industria modei;
- condiţiile în care sunt crescute animalele de fermă;
- abandonarea animalelor de companie.
Măcar în această zi să ne găndim la impactul acţiunilor noastre directe şi indirecte asupra animalelor şi la suferinţele animalelor cauzate de multe ori de oameni, care ar putea fi limitate sau eliminate complet cu mai multă grijă şi atenţie din partea omului.
Casetă:
Ziua Internaţională a Animalelor a fost proclamată oficial de Organizaţia Internaţională pentru Protecţia Animalelor în anul 1931, în memoria Sfântului Francisc de Assisi (1182-1226), întemeietorul Ordinului Franciscan şi protectorul animalelor, canonizat la 4 octombrie 1228. Primele lucrări privind drepturile şi protecţia animalelor au fost publicate abia în secolul al XVIII-lea. Sfântul Francisc, pe numele său de mirean Giovanni Bernardone, a văzut lumina zilei la Assisi (Umbria, Italia), în 1182. A fost fiul unui bogat negustor de stofe. Poveştile despre ordinul cavalerilor-călugări templieri l-au făcut să se simtă un oştean al lui Hristos, dorindu-şi să plece în cruciade, pentru a cuceri Sfântul Mormânt. Vizita spitale, îi ajuta pe bolnavi şi îi considera pe toţi oamenii fraţi. Iubea animalele, considerându-le creaţia lui Dumnezeu şi fraţi ai omului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.