Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
29 sep 2016 530 vizualizări
Istoria zilei de 30 septembrie

1345: Ştefan Duşan ocupă oraşul Serres şi se proclamă împărat al grecilor şi sârbilor, fiind încoronat la Skopje la 16 aprilie1346.
1399: Henry Bolingbroke, duce de Lancaster, l-a înlăturat pe Richard al II-lea de pe tron, proclamându-se rege sub numele de Henric al IV-lea al Angliei, unind ducatul de Lancaster cu coroana engleză.
1791: Premiera operei Die Zauberflöte (Flautul fermecat), de Wolfgang Amadeus Mozart are loc la Viena, la SchikanedersTheater.
1846: Prima extracţie de dinţi fără durere, sub narcotic, efectuată de William Thomas Green Morton pe pacientul său Eben Frost.
1880: Henry Draper reuşeşte prima fotografie a Nebuloasei Orion. Nebuloasa Orion este unul dintre cele mai observate şi fotografiate obiecte de pe cerul nocturn precum şi unul dintre cele mai studiate obiecte cereşti. Ea a dezvăluit astronomiei mult despre procesul formării stelelor şi a sistemulor planetare aflate în jurul lor, din nori de gaz şi praf.
1888: Jack Spintecătorul ucide cea de-a treia şi cea de-a patra victimă: Elizabeth Stride şi Catherine Eddowes.
1966: Fost protectorat britanic, Botswana îşi câştigă independenţa faţă de Marea Britanie. Seretse Khama a devenit primul preşedinte
1972:În Suedia a fost deschis Podul Öland. Lung de 6.072 de metri şi lat de 13 metri, acesta a fost iniţial cel mai lung pod european, poziţie pe care a ocupat-o mai bine de 25 de ani. Construcţia podului a început la 30 decembrie 1967 şi a durat aproape cinci ani, timp în care 160 de persoane au lucrat fără oprire. Podul Öland este sprijinit pe 156 de piloni şi are un fel de semn caracteristic, în sensul că la capătul său vestic a fost creată o "cocoaşă" pentru a oferi un spaţiu vertical de 36 metri pentru transport. Construcţia leagă localitatea suedeză Kalmar de insula Öland.
1990: A fost semnată, la New York, "Declaraţia mondială privind supravieţuirea, protejarea şi dezvoltarea copiilor", în cadrul Conferinţei mondiale la nivel înalt consacrată condiţiei copilului.
1991: Sărbătorită simbolic de Sfântul Ieronim, traducător „oficial” al Bibliei în secolul al 3-lea, Ziua Internaţională a Traducătorului subliniază importanţa profesiei de traducător şi a multilingvismului prin promovarea diversităţii lingvistice şi culturale. Sfântul Ieronim a tradus Biblia din limba greacă, ebraică şi aramaică în limba latină, la cererea papei de a revizui traducerile vechi ale Sfintei Scripturi. Traducerea Sfântulului Ieronim, Biblia Vulgata, este încă textul oficial al Bibliei în Biserica Romană. Ieronim a fost sanctificat în Biserica Romano – Catolică şi recunoscut ca Doctor al Bisericii. De asemenea, Ieronim a fost sanctificat şi de Biserica Ortodoxă, fiind numit Fericitul Ieronim.
2005: Cotidianul danez Jyllands-Posten a publicat o serie de caricaturi care îl înfăţişau pe profetul Mahomed, eveniment ce a declanşat scandalul caricaturilor cu Mahomed.

Prea Fericitul Părinte Daniel a fost bănuit că ar fi colaborat cu fosta Securitate, dar a primit decizie de necolaborare de la CNSAS (sursa foto: wikipedia.org)

2007: Prea Fericitul Părinte Daniel a fost înscăunat Patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. Lui Dan Ilie Ciobotea i s-a reproşat că ar fi colaborat cu fosta Securitate, însă la data de 16 octombrie 2007, Patriarhul a primit decizie de necolaborare cu Securitatea ca poliţie politică din partea CNSAS pentru că i s-ar fi ars dosarul pe data de 23 decembrie 1989. Conform unui articol apărut în presa centrală, CNSAS a declarat că: „Din datele ajunse la CNSAS nu rezultă ce tip de dosar îi fusese deschis PF Daniel. Având în vedere faptul că acesta a călătorit în străinătate înainte de 1989„ (la studii postuniversitare) „este posibil să fi fost vorba de un dosar de urmărire”.
2007: Rabinul Shlomo Sorin Rosen a fost instalat ca rabin în comunităţile evreieşti din România.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.