Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
25 sep 2016 626 vizualizări
Istoria zilei de 26 septembrie

Astăzi este Ziua Mondială a Inimii. Iniţiativa, sprinjinită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNESCO, aparţine Federaţiei Mondiale a Inimii şi are scopul de a informa marele public cu privire la problema uriaşă pe care o reprezintă bolile cardiovasculare, care constituie principala cauză de deces, în toată lumea. Peste 17 de milioane de vieţi sunt curmate anual de afecţiunile cardiace, iar previziunile nu sunt încurajatoare: până în anul 2030, se aşteaptă ca numărul să crească la 23 de milioane, anual! Ziua Mondială a Inimii este un apel la conştientizare: se crede că peste 80% dintre aceste cazuri de deces ar putea fi evitate, prin corectarea stilului de viaţă! Este esenţial să adoptăm un program regulat de activitate fizică (care poate include mersul pe jos, urcatul scărilor, treburile casnice sau mersul pe bicicletă), o dietă săracă în sare, zahări şi grăsimi şi bogată în fructe şi legume, să reducem cantitatea de alcool şi să renunţăm la fumat.
Alte evenimente care au marcat ziua de 26 septembrie
1087: La Westminster Abbey, William al II-lea este încoronat rege al Angliei, şi va domni până în anul 1100.
1387: Petru I Muşat, domnul Moldovei, recunoaşte suzeranitate poloneză.
1815: A fost semnat, la Paris, actul de constituire a "Sfintei Alianţe", de către Alexandru I, ţarul Rusiei (1801-1825), Francisc I, împăratul Austriei (1804-1835), şi Frederic Wilhelm al III-lea, rege al Prusiei (1797-1840).
1874: Are loc, la Bucureşti, prima competiţie internaţională din analele sportului românesc - un concurs de tir (tragere la semn).
1954: Feribotul japonez Toya Maru s-a scufundat în timpul taifunului Marie în strâmtoarea Tsugaru, între insulele japonezeHokkaido şi Honshu. Peste 1.000 de oameni au murit.
1960: La Chicago, Illinois, a avut loc prima dezbatere televizată, înaintea alegerilor prezidenţiale din SUA, între Richard Nixonşi John F. Kennedy.
1960: Fidel Castro anunţă sprijinul Cubei pentru U.R.S.S.
1991: A patra mineriadă: Minerii revin în Piaţa Victoriei. Au loc negocieri cu uşile închise, între reprezentanţii minerilor şi cei ai conducerii ţării. Se obţine demisia Guvernului Roman, anunţată la orele 12,30, din balconul Palatului Victoria. Seara, minerii încearcă să patrundă în Televiziune. Au loc scene de violenţă şi de vandalism.
2002: Timişoara a devenit primul oraş din România cu un sistem de iluminare stradală inteligentă: pe perioada nopţii, când traficul scade foarte mult, are loc o reducere a nivelului de iluminare, fără a afecta însă siguranţa circulaţiei, astfel încât consumul de energie electrică se reduce cu până la 30 la sută.
2002: Feribotul senegalez supraîncărcat Le Joola s-a răsturnat în largul coastelor Gambiei; numărul estimat al morţilor a fost de peste 1.800 de persoane.
2005: Soldatul american Lynndie Anglia este găsită vinovată în scandalul de tortura de la închisoarea Abu Ghraib în timpul ocupaţiei din Irak. A doua zi, ea a fost condamnată la trei ani de închisoare.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.