Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
21 sep 2016 719 vizualizări
Istoria zilei de 22 septembrie

1326:Cea mai veche menţiune de înnobilare a unui cneazromân de către regele Ungariei, Carol Robert de Anjou; Carol Robert îi dăruieşte lui Stanislav, cneaz din Maramureş, moşia Zurduc din comitatul Maramureş, pentru serviciile sale aduse regatului.
1499: A luat sfârşit Războiul Suab, prin semnarea tratatului de la Basel, tratat care se dădea o foarte largă autonomie confederaţiei de cantoane ce avea să stea la baza Elveţiei moderne.
1761: George al III-lea şi Charlotte de Mecklenburg-Strelitz sunt încoronaţi ca rege şi regină a Regatului Marii Britanii.
1862:Preşedintele Statelor Unite Abraham Lincoln a emis Proclamaţia de Emancipare prin care decreta eliberarea tuturor sclavilor negri din teritoriul confederat.
1869: La München, a avut locpremiera mondială a operei Aurul Rinului, prima din tetralogia Inelul Nibelungilor, deRichard Wagner.
1888: Apareprimul număr din National Geographic Magazine.
1903:În SUA, Italo Marchiony, un producător de îngheţată venit din Italia, a primit brevetul de invenţie pentru cornetul de îngheţată.
1904:Cursa automobilistică, organizată de ACR, pe traseul Bucureşti-Giurgiu-Bucureşti, una din primele din ţara noastră şi din această parte a Europei. Cursa a fost câştigată de George Valentin Bibescu, care a obţinut cea mai mare viteză de până la acea dată în Europa, într-o cursă pe soselele publice, cu un autoturism Mercedes de 40 CP.
1914: Primul Război Mondial: submarinul german U9 sub comandalui Otto Weddigen scufundă trei cruiserate blindate britanice, HMS Aboukir, HMS Hogue şi HMS Cressy.
1927: Jack Dempsey, unul dintre boxerii de legendă ai anilor 20, pierde meciul jucat în companialui Gene Tunney.
1931: La propunerea lui Nicolae Iorga, preşedinte al Consiliului de Miniştri, Constantin Brâncuşi a fost decorat cu ordinul  "Meritul cultural pentru artă plastică".
1955:Intră în tipografie primul volum al romanului "Moromeţii", de Marin Preda; la 29 noiembrie romanul era pregătit pentru tipărire. Tirajul primei ediţii a fost de 20.100 exemplare.
1958: A avut loc premiera bucureşteană a operei "Oedip", de George Enescu (conducerea muzicală – Constantin Silvestri, regia Jean Rînzescu, în rolul principal – David Ohanesian; premiera mondială a operei avusese loc la Paris, în anul 1936).
1968: Transferul celor două temple de la Abu Simbel este finalizat. Clădirile sunt salvate de la scufundarea în apele lacului Nasser. Salvarea templelor a început în anul 1964 de către o echipă multinaţională de arheologi, ingineri şi operatori calificaţi sub stindardul UNESCO, şi a costat aproximativ 40 de milioane de dolari. Între 1964 şi 1968, tot site-ul a fost atent tăiat în blocuri mari, demontate, ridicate şi reasamblateîntr-un nou loc, cu 65 de metri mai mare şi la 200 de metri mai sus de râu, într-unadintre cele mai mari provocări de inginerie arheologică din istorie.
1975: La San Francisco a avut loc a doua încercare de asasinare a preşedintelui Gerald Ford.
1980: Irakul invadează Iranul, începând Războiul din Golf.
1981:Deschiderea oficială a trenului de mare viteză francez Train à Grande Vitesse (TGV).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.