Jurnalism cetatenesc

Ceea ce mancăm ne poate îmbolnăvi!

Iulia DIMA
20 sep 2016 727 vizualizări
ercetătorii au încercat să identifice dacă există o legătură directă între ceea ce mâncăm şi apariţia cancerului

Potrivit unor studii efectuate de specialiştii în nutriţie, cel mai mare factor de risc pentru apariţia bolilor ar putea fi chiar ceea ce mancăm. Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, consumul a 50 de grame de carne procesată în fiecare zi creşte riscul de cancer la colon cu 18%. Printre aceste produse se numără: cârnaţii, crenvuştii, parizerul şi mezelurile conservate prin afumare. Cu precauţie ar trebui să consumăm şi carnea roşie. Fundaţia Mondială de Cercetare a Cancerului anunţă că prin consumul de carne de vită, porc sau miel, creşte riscul de cancer intestinal. Acest lucru, deoarece, în primul rând, carnea roşie ar trebui să o consumăm ocazional. Cand vine vorba despre cantitatea de carne roşie macră, nutriţioniştii recomandă limitarea consumului la 70 de grame pe zi. Acelaşi grad de nocivitate îl au şi alimentele prăjite, pentru că alimentele care sunt prăjite pot să ducă la apariţia unor substanţe, hidrocarburi policiclice, nitrozamine şi alte lucruri care au efect de potenţare a cancerelor. Alte soluţii mai sănătoase de preparare a cărnii ar fi fierberea, metodă de pregătire cu aburi sau coacerea.

Zahărul este considerat inamicul numărul 1 al sănătăţii

De asemenea, zahărul este considerat de mulţi specialişti inamicul numărul 1 al sănătăţii şi este cauza principală a obezităţii şi diabetului. În plus, afectează pancreasul, ficatul şi întregul sistem digestiv. Unii medici consideră că activitatea sistemului nervos este compromisă în proporţie de 50% de fiecare dată când consumăm zahăr alb. Un alt aliment, făina, chiar dacă nu pare nocivă, poate avea aceleaşi efecte ca zahărul, stresând pancreasul. Nivelul insulinei creşte cu rapiditate, iar corpul intră în modul de stocare a grăsimii. Consumul de lactate este esenţial pentru întărirea oaselor, dar o dată cu înaintarea în vârstă, corpul nu mai poate digera lactoza, şi poate conduce la balonări, intoleranţe, creşte aciditatea în corp şi provoacă inflamaţii. Puteţi să înlocuiţi laptele de vacă cu lapte de migdale, cocos sau orez. Margarina intră în categoria grăsimilor procesate şi, în majoritatea cazurilor, conţine grăsimi trans, care nu pot fi procesate de corp. Potrivit medicilor, este de preferat să consumaţi puţin unt şi să renunţaţi la margarină. Nişte produse foarte des cumpărate sunt şi sucurile acidulate. În realitate, sucurile acidulate nu conţin absolut niciun compus benefic pentru organism, ci doar chimicale şi zahăr care afectează buna funcţionare a organismului. În plus, cercetătorii au descoperit că există o strânsă legătură între consumul de suc şi obezitate şi diabet.

6% dintre decesele provocate de cancer cauzate de consumul de alcool

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, băuturile alcoolice sunt încă din anul 2012 pe lista substanţelor cancerigene de clasă I. Pe această listă se mai află şi azbestul, arsenicul şi tutunul. Consumul de alcool este în directă corelaţie cu apariţia cancerului hepatic. Recent, cercetătorii din domeniu au legat consumul de alcool şi de alte tipuri de cancer: orofaringe, laringe, esofag, colon, rect şi sâni. Consumul mediu sau scăzut de alcool nu este total fără risc. Iar, cu cât cantitatea de alcool consumată zilic este mai mare, cu atât riscul este mai crescut. Boala nu apare de azi pe mâine, dar dacă alegem să consumăm în mod repetat şi abuziv alimente nocive, consecinţele vor apărea treptat. Nu trebuie să renunţăm complet la aceste alimente, spun medicii, ci doar să avem grijă la cantităţi. (Iulia DIMA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.