Stările depresive sunt declanşate de propria noastră minte
Toţii avem momente de cădere în viaţă, fie că am pierdut un loc de muncă, fie că am fost părăsiţi de o persoană pe care am iubit-o sau că timpul a trecut pe langă noi. Când nu mai suntem capabili să găsim sensul propriei existenţe, cand întrebările nu ne dau pace, cand ne simţim singuri, părăsiţi de toate cunoştinţele. În acest sens, este bine de ştiut ce este depresia de fapt şi de ce trecem prin asta. Ajungem să trecem prin depresie în momentul în care ne punem toată fericirea într-un lucru care nu depinde de noi, ne aşezăm toate speranţele în alte persoane, ne mutăm toate aşteptările în braţele factorilor din afara noastră. Astfel, fericirea noastră este influenţată de factori externi, este la mâna sorţii, a necunoscutului, a lucrurilor pe care nu le putem controla.
Ştiai că acele stări depresive sunt declanşate de mintea ta? Acest lucru se datorează faptului că ţi-ai condiţionat fericirea de când te ştii. Mereu ai crezut că vei fi fericit când vei lua diploma de licenţă, când vei fi cu persoana X, cand persoana X se va căsători cu tine, când voi pierde X kilograme. Acestea sunt dovezi că ce îţi lipseşte, tu cauţi în afară. Nu lucrueile şi persoanele din jurul nostru contează, ci semnificaţia pe care noi le-o acordăm. Poate că nu putem schimba mereu percepţia asupra situaţiilor, dar trebuie să conştientizăm ce simţim în legătură cu acea situaţie, ce învăţăm din situaţia respectivă.
Depresia se instalează atunci cand lucrul care ne asigură supravieţuirea emoţională ameninţă să dispară sau a încetat să mai existe. În spatele fiecărei boli sau disfuncţionalităţi stă un dezechilibru emoţional şi implicit energetic. De asemenea, programele din spatele depresiei sunt toate acele programe care derivă din lipsa iubirii de sine, din devalorizare, absenţa divinităţii, frici - de singurătate, de moarte, de eşec, la care se adaugă resentimentele, regretele şi respingerea.
Simptomele depresiei
Identificarea corectă şi, pe cat posibil, şi rapidă a problemei duce şi la soluţionarea ei şi, prin urmare, la întoarcerea la o viaţă fericită şi sănătoasă. Iată o listă cu simptomele depresiei, pe care nu trebuie să le neglijezi:
1. Ai diverse tipuri de dureri
Statisticile confirmă că aproximativ 75% dintre persoanele afectate de depresie suferă de dureri recurente, fiind de patru ori mai predispuse decat persoanele care nu au depresie să se plangă de dureri de ceafă, de spate, de stomac sau de cap.
2. Ai probleme cu greutatea
Un nivel ridicat de stres este asociat, de asemeni, cu creşterea în greutate. La unele persoane funcţionează însă reversul: atunci cand sunt deprimate, pierd în greutate, întrucat depresia le inhibă apetitul.
3. Simţi că stai pe un butoi cu pulbere
Pentru că te afli deja într-o zonă negativă, permiţi în viaţa ta stări negative, pe care în situaţii normale reuşeşti să le gestionezi mai bine: iritabilitate, frustrare, ba chiar furie.
4. Nu mai simţi nimic
Dacă nu reuşeşti să mai zambeşti, acesta este una dintre simptomele depresiei, chiar dacă pentru cei din jurul tău ai putea părea rece, distantă, îndepărtandu-i pe cei care ar putea să-ţi ofere dragostea şi sprijinul.
5. Bei mai mult alcool
Dacă bei mai mult de un pahar de alcool pe zi, probabil că te confrunţi cu ceva mai serios decat o zi grea la serviciu. E important să ştii că nu doar alcoolicii abuzează de alcool.
6. Nu te mai îngrijeşti
Neglijarea exteriorului este un semn clar că suferi în interior. (Iulia DIMA)