Jurnalism cetatenesc

Cand mergem la logoped?

Ziarul de Vrancea
7 sep 2016 1419 vizualizări
O pronunţie greşită poate avea o mare influenţă asupra succesului şcolar u de aceea, dacă părinţii sesizează anumite probleme de vorbire, ar trebui să ceară ajutorul unui logoped pentru a putea corecta pronunţia copilului

Mergem la logoped în cazul în care sesizam că este ceva în neregulă cu limbajul copilului. Fără a avea cunoştinte de specialitate părinţii pot observa cu uşurinţă anumite probleme cum ar fi :
- copilul pronunţă incorect, omite unul sau mai multe sunete;
- vorbeşte pe nas, fonfănie;
- articulează defectuos cuvintele;
- repetă sau prelungeşte unele sunete, silabe sau cuvinte;
- apariţia unor blocaje sau spasme la rostirea unor cuvinte;
- vorbirea rapidă;
- vorbirea lentă;
- pierderea vocii;
- vocabular foarte redus (10-20 cuvinte) după vârsta de 3 ani;
- dificultăţi de scris şi citit;
- întârzieri în dezvoltatea vorbirii ;

La ce vârstă se începe terapia logopedică?

Începând cu vârsta de 2 ani şi jumătate este recomandată stimularea dezvoltării vorbirii. De la 3 ani şi jumătate se începe corectarea pronunţiei. Până la 5 ani corectarea pronunţiei se realizeză mai uşor deoarece sunetele nu sunt automatizate în vorbire.

Ce face logopedul?

Porneşte de la prima etapă - depistarea. A doua etapă - acomodarea copilului cu actul terapeutic. Stabileşte clar diagnosticul, prognosticului şi concepe planul personalizat de intervenţie. Urmează apoi etapele de emisie, fixare, consolidare şi automatizare a sunetului. Tot procesul poate fi de mai lungă durată sau de scurtă durată, fiind mai multe variabile care intră în ecuaţia timpului de restabilire a limbajului, dar cea mai importantă este echipa copil-logoped-părinte-cadrul didactic (şi dacă e necesar şi un medic de specialitate).


Ce se întâmplă dacă nu merg cu copilul la logoped?

Pronunţia greşită se va automatiza, iar o pronunţie greşită va duce la o scriere greşită: spre exemplu este foarte probabil ca un copil care îl înlocuieşte în vorbire pe „r“ cu „l“ să realizeze aceeaşi greşeală şi în scris. O pronunţie greşită poate avea o mare influenţă asupra succesului şcolar. Un alt aspect negativ este legat de socializarea de care au parte copiii care pronunţă greşit: deseori ei devin ţinta glumelor realizate de copiii care pronunţă corect. Confruntaţi cu repetarea sistematică a acestei situaţii ei pot deveni foarte retraşi sau foarte agresivi.
Indiferent de comportamentul pe care îl vor adopta într-o astfel de situaţie, cu siguranţă se vor percepe mai puţin capabili decât ceilalţi copii de vârsta lor iar respectul de sine va scădea.

Cât timp durează până când copilul va avea o pronunţie corectă?

Terapia logopedică poate dura de la câteva săptămâni la câţiva ani, în funcţie de natura problemei. În urma unei evaluări, logopedul va putea realiza o estimare asupra duratei intervenţiei logopedice.
De asemenea, durata terapiei logopedice depinde şi de nivelul de implicare a părinţilor în procesul de recuperare. Copiii sunt motivaţi să pronunţe corect atunci când părinţii îi încurajează şi se bucură de reuşita lor. Este important să discutaţi cu un logoped imediat ce sesizaţi o problemă în dezvoltarea limbajului, iar acesta va stabili împreună cu dumneavoastră care este cea mai bună modalitate de intervenţie pentru copil.

Psiholog Carmen Dobre


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
cetateanu', acum 2780 zile, 5 ore, 4 minute, 38 secunde
Ca si multi psihologii care au nevoie de psiholog si logopezii (multi) au nevoie de logoped. Cazuri sunt cu nemiluita prin urbea provinciei europene Vrancea. Pana una alta se pare ca logopezii mai au citeste integral
cetateanul, acum 2779 zile, 20 ore, 38 minute, 1 secunda
cetateanu', când arati cu degetul, asigura-te ca ai mainile curate. Daca tii lectii de limba romana, asigura-te ca stii ce e aia o cacofonie si NU folosesti si tu in exprimare astfel de citeste integral
cetateanu', acum 2780 zile, 5 ore, 10 minute, 19 secunde
Ca si multi psihologii care au nevoie de psiholog si logopezii (multi) au nevoie de logoped. Cazuri sunt cu nemiluita prin urbea provinciei europene Vrancea. Pana una alta se pare ca logopezii mai au citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.