Jurnalism cetatenesc

Dacă vă ridicaţi o casă, începeţi construcţia înainte de venirea toamnei

Ziarul de Vrancea
6 sep 2016 1279 vizualizări
Atunci cand te-ai decis să ridici o casă, trebuie să ţii cont că procesul construcţiei este, de cele mai multe ori, precedat de o birocraţie excesivă.

Tocmai de aceea, totul trebuie calculat din această perspectivă, astfel încat eliberarea autorizaţiei de construcţie să aibă loc într-o perioadă care să permită şi debutul lucrărilor de construcţie. „Conform legii 50 care a intrat în vigoare anul trecut, pentru o casă cu parter construită în mediul rural nu mai este nevoie de diriginte de şantier, deci se face în regie proprie. Este un aspect important de menţionat în acest context. În restul cazurilor, trebuie să ne pregătim pentru birocraţia destul de stufoasă din Romania. Pentru a obţine autorizaţia de construcţie este nevoie de două pană la trei luni, uneori şi pană la cinci-şase luni. Sigur, revenind la zonele rurale, se poate ajunge la o înţelegere cu primăria, astfel încat lucrările iniţiale să fie demarate în paralel cu evaluarea dosarului. Pentru dosarul de evaluare, este nevoie să fie contactată o firmă de proiectare. Pentru început, este nevoie de un proiect-concept. Urmează apoi, după discuţiile cu clientul şi evaluarea nevoilor sale, proiectul tehnic, implicit proiectul necesar pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie care este un extras din proiectul de execuţie. În baza proiectului tehnic constructorul face şi oferta de preţ”, se arată pe site-ul de specialitate casepractice.ro.

Depuneţi documentaţia toamna

Tuamna spre iarnă este indicat să se depună dosarul pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie, astfel încat aceasta să vină în februarie, iar lucrările să înceapă în luna martie. Astfel că, primăvara este indicat să înceapă construcţia unei case. De asemenea, ea poate începe şi primăvara tarziu, în mai, deoarece depinde şi de complexitatea lucrării. Spre exemplu, dacă amprenta casei este de 100 de metri pătraţi, iar suprafaţa desfăşurată de 200, cu etaj, lucrările pot demara. De precizat este faptul că în acestă situaţie, la sfarşitul lunii septembrie, casa este la roşu, fără finisaje. Realizarea structurii poate dura între două şi patru luni, iar finisajele se pot încheia chiar şi peste jumătate de an.

Nu debutaţi lucrările mai tarziu de septembrie

Dacă nu aţi reuşit să demaraţi încă lucrările la casă, nu intraţi în panică. Construcţia poate începe chiar şi din luna august, întrucat, în ultimii ani toamna călduroasă şi puţin ploioasă, astfel că structura casei va fi încheiată la sfarşitul lunii noiembrie. Atenţie! Nu debutaţi lucrările mai tarziu de septembrie. În folclor se spune că este indicat să treacă iarna înainte să te apuci de finisaje, dar specialiştii susţin că acestea sunt poveşti. De asemenea, în tot acest proces de construcţie intervin numeroase detalii pe care numai un constructor cu experienţă le ştie şi are grijă de acest aspect. Un exemplu ar fi lucrările la faţadă, care trebuie realizate la temperaturi moderate, altfel, pe timpul verii, există riscul să se crape. Specialiştii recomandă ca, după ridicarea casei la roşu, să faceţi mai întai instalaţiile electrice şi sanitare şi mai apoi să vă ocupaţi de finisarea pereţilor şi a pardoselii. (Iulia DIMA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.