Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
2 aug 2016 579 vizualizări
Istoria zilei de 30 august

1265: Prima menţiune documentară a Hunedoarei.
1535: S-a încheiat înălţarea Bisericii "Sf. Dumitru" din Suceava (începută la 10 august 1534), ctitorie a lui Petru Rareş, domn al Moldovei (1527-1538; 1541-1546)
1698: A apărut, la Iaşi, prima scriere filosofică românească: Divanul sau gâlceava înţeleptului cu lumea sau giudeţul sufletului cu trupul, de Dimitrie Cantemir.
1877: Asaltul armatei române asupra redutei turceşti PlevnaIII, în timpul războiului pentru independenţă.
1881: Inginerul francez Clement Ader (1841-1926) a patentat teatrofonul, primul sistem audio-stereo în Franţa.
1918: A fost asasinat şeful Direcţiei Politice de Stat a Rusiei bolşevice (C.E.K.A.), Uriţki. În aceeaşi zi, la Moscova, a avut loc atentatul Faniei Kaplan asupra lui Lenin.
1940: A fost încheiat al doilea protocol al Dictatului de la Viena. România a fost nevoită să cedeze Ungariei, Nord-vestul Transilvaniei, cunoscut istoriografic sub numele de Transilvania de Nord.
1944: România a rupt, după lovitura de stat de la 23 august, relaţiile diplomatice cu Ungaria horthystă.
1948: A fost creată "Direcţia Generală a Securităţii Poporului" (Securitatea). Serviciului de informaţii din România în perioada comunistă s-a aflat în cea mai mare parte a existenţei sale în subordinea administrativă a Ministerului Afacerilor Interne. În calitate de instrument al Partidului Comunist Român, ale cărui directive le ducea la împlinire, Securitatea a jucat un rol principal în menţinerea unui climat al terorii, făcându-se vinovată de nenumărate crime şi încălcări ale drepturilor omului. Până la mijlocul anilor 1960, Securitatea a contribuit la sovietizarea României, iar apoi la menţinerea regimului comunist la putere. În aceste scopuri a fost dezvoltat un sistem formidabil de supraveghere şi represiune. Din instrumentariul Securităţii au făcut parte, în special în perioada stalinistă, arestările în miezul nopţii, bătaia, tortura şi violul fetelor şi femeilor deţinute. După 1989, soarta arhivelor Securităţii a stârnit puternice controverse, în prezent cea mai mare parte a dosarelor şi documentelor putând fi consultate şi studiate în cadrul Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii.
1981: Preşedintele Iranului, Mohammad Ali Rajai, şi primul ministru, Mohammad Javad, au fost ucişi într-un atac cu bombe efectuat asupra clădirii Guvernului.
1986: Cutremur de pământ în Vrancea cu magnitudinea de 7,2, adâncimea de 140 km.
1991: Atletul american Mike Powell a reuşit să depăşească recordul mondial la săritura în lungime, record stabilit în 1968 de Bob Beamon.
2005: Uraganul Katrina a devastat sudul SUA. Cel puţin 1 836 de persoane şi-au pierdut viaţa din cauza Uraganului Katrina şi a inundaţiilor care au urmat, acesta fiind cel mai mortal uragan din SUA de după Uraganul Okeechobee din 1928. Pagubele materiale produse de Katrina sunt estimate la 81,2 miliarde de dolari americani (la nivelul anului 2005), cele mai mari pagube produse de un uragan din istoria Statelor Unite.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.