Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
26 aug 2016 744 vizualizări
Istoria zilei de 27 august

1588: Tratat de comerţ încheiat de Petru Şchiopul, domn al Moldovei, cu Elisabeta, regina Angliei. Reprezentantul reginei, William Harebone, ambasador la Constantinopol, încheie, în numele reginei, cu domnitorul Petru Şchiopul un tratat prin care supuşii reginei urmau a fi liberi a se statornici şi a face negoţ, a vinde şi a cumpăra, „ba chiar a face toate cele ce societatea omenească şi obiceiul caută pentru negoţ şi pentru trebuinţele vieţii”.
1776: Armata britanică a învins Armata Continentală americană în cea mai mare înfruntare a Războiului de Independenţă al Statelor Unite, bătălia de la Long Island.
1877: A avut loc primul atac al trupelor române. Misiunea de asalt şi cucerire a redanului otoman, din faţa redutei Griviţa-1 din sistemul de apărare a Plevnei, este încredinţată Regimentului 13 Dorobanţi, comandat de locotenent-colonelul Ion Petrovici, şi altor subunităţi din cadrul Diviziei a 4-a infanterie. Cucerirea acestui avanpost fortificat se înscrie ca o primă victorie a Armatei române. Pentru succesul repurtat, drapelul de luptă al Regimentului 13 Dorobanţi este distins cu Ordinul "Steaua României". De asemenea, se acordă unor ofiţeri şi soldaţi din subunităţile participante la atac Ordinul "Steaua României", precum şi medalia "Virtutea militară".
1883: Explozia principală a erupţiei vulcanului Krakatau (Indonezia) este considerată cea mai mare catastrofă naturală a mileniului. Atât explozia, cât şi cantitatea de materie aruncată în aer au depăşit valorile înregistrate până atunci. La fel zgomotul detonaţiei. Jetul de cenuşă a ajuns la o altitudine de 37 de km, iar zgomotul a fost auzit la 4600 de km distanţă. Coloana de cenuşă vulcanică a atins altitudinea de 80 km, a întunecat cerul de la ora 10 a.m. până a doua zi. Înainte de erupţie, insula a avut o lăţime de 5 km şi o lungime de 9 km. După erupţie, două treimi din insulă au explodat. Cel mai distructiv a fost, însă, valul tsunami provocat de erupţie, care a ajuns până la peste 40 de metri înălţime. Şi-au pierdut viaţa 36.000 de oameni şi au fost distruse 165 de sate. Valul tsunami a atins, după 12 ore, portul Aden, de pe coasta de est a Africii, aflat la o distanţă de peste 6000 de kilometri. Praful vulcanic trimis în atmosfera a filtrat radiaţiile solare, scăzând anul următor (1884) temperatura medie a globului cu 1,2 °C. Trei luni după erupţie, fumul pătruns în atmosfera a provocat în America efecte optice stranii la apusul soarelui, de mai multe ori lumea crezând că aveau loc incendii de proporţii. La trei ani după erupţie, fumul mai era perceptibil în atmosferă.
1896: Cel mai scurt război din istorie, războiul anglo-zanzibar a început la ora 9:02 dimineaţa şi a durat 38 de minute. Motivul conflictului l-a reprezentat moartea sultanului pro-britanic, Hamad bin Thuwaini, şi înscăunarea succesorului acestuia, Khalid bin Barghas. Guvernul Marii Britanii a preferat însa ca pe tronul Zanzibarului să urce Hamud bin Muhammed, un lider mult mai favorabil intereselor Coroanei Britanice.
1916: Ambasadorul Edgar Mavrocordat depune la ora 21 la secretariatul Ministerului Austro-Ungar de Externe declaraţia de război din partea Regatului Român. Armata română înaintează pe trei direcţii în Transilvania.
1928: La Paris, 15 state au semnat Pactul Kellogg-Briand, de respingere a războiului. Actul nu prevede nici o sancţiune împotriva celor care ar încălca pacea.România a aderat la acest pact la 4 septembrie 1928.
1979: Un atac cu bombă al IRA l-a ucis pe Louis Mountbatten, amiral britanic în cel de-al Doilea Război Mondial şi alte trei persoane, în timp ce se afla în vacanţă, pe iahtul său, în Sligo, Republica Irlanda.
1989: Marea Adunare Naţională de la Chişinău a decis oficializarea limbii române şi trecerea la alfabetul latin.
1990: Parlamentul de la Chişinău a adoptat Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova.
2003: Planeta Marte se află la cea mai mică distanţă de Terra din ultimii 60.000 de ani, trecând la aproape 55.758.006 km de Pământ.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.