Jurnalism cetatenesc

Zgarcit sau econom? Sfaturi de la al treilea cel mai bogat om al planetei despre cum să economiseşti bani

Ziarul de Vrancea
23 aug 2016 2735 vizualizări
Lista obiceiurilor care l-au îmbogăţit pe al treilea cel mai bogat om al planetei

Este vorba despre Warren Buffett. Acesta s-a născut pe 30 august 1930, în Omaha, cel mai mare oraş din statul Nebraska, Statele Unite ale Americii. Warren este un investitor, om de afaceri şi filantrop american. Este recunocut ca fiind al 3-lea în lista celor mai bogaţi oameni din lume în anul 2006, pe al treilea în lista anului 2007 şi primul pe lista anului 2009. Este recunoscut pentru stilul de viaţă modest, în ciuda averii imense pe care o deţine. Referitor la mentorii care i-au format stilul său de analiză în materie de alegerea investiţiilor, W. Buffett a afirmat într-un interviu că raportul este 85/% Benjamin Graham şi 15 % Philip Fisher. Benjamin Grahama fost un economist american, autor şi investitor profesionist. Graham este considerat părintele şcolii de investiţie în valoare. Philip Fisher este unul dintre cei mai influenţi investitori ai tuturor timpurilor.

„Fiecare ban contează”

Numeroşi oameni au încercat să imite exemplul miliardarului Warren Buffett în ceea ce priveşte stilul în afaceri, mai ales legat de ideile de investiţii. Dar pentru a ajunge bogat precum Warren Buffett, nu este suficient să ai intuiţia de a face mişcările cele mai inspirate, pentru care a şi fost supranumit "Oracolul din Omaha". Secretul este că Buffett are succes la bani şi pentru că este foarte cumpătat. Iată cateva exemple elocvente a faptului că este foarte atent pe ce cheltuişte banii: cand i s-a născut primul copil, a transformat un sertar de la un dulap de haine în cărucior, iar pentru al doilea, a împrumutat un pătuţ, în loc să cumpere unul. Cand se caza la hotel, îşi achiziţiona băuturi răcoritoare cu baxul, pentru a nu risipi banii pe room service. A condus o maşina modestă mulţi ani, pană cand soţia sa a hotărat că acest lucru îi dăunează imaginii şi i-a cumpărat un automobil mai reprezentativ condiţiei sale sociale şi financiare. Ideea pe care se bazează Warren Buffett este „Fiecare bănuţ contează”, indiferent că este vorba despre mari investiţii sau simplele cumpărăturile de zi cu zi. Aşadar, decat să cheltuieşti pe lucruri de care nu ai nevoie, chiar şi sume mici, mai bine îi investeşti sau îi păstrezi pentru a face cu ei ceva care te va bucura, ca de exemplu o vacanţă. Iată cateva sfaturi de la Warren Buffett pentru a economisi bani, centralizate de revista americană Forbes:
1. Pregateşte-ţi singur mancarea pe care o iei la serviciu şi nu-ţi cumpăra de la firmele care livrează mancare.
2. Cumpără fructe şi legume de sezon, care nu costa mult, şi vanează ofertele supermarketurilor.
3. Cumpără alimente engros şi păstrează-le în congelator. Nu te duce să cumperi cand ţi-e foame.
4. Pregăteşte-ţi mancarea acasă şi nu te duce la restaurant decat la ocazii speciale. Dacă totuşi te hotărăşti să mănanci la local, comandă-ţi ceva ce nu-ţi poţi pregăti acasă.
5. Fă-ţi cafea acasă şi păstrează-o la serviciu într-un termos. De asemenea, foloseşte o sticlă de apă pe care o poţi reumple, decat să-ţi cumperi de fiecare dată alta.
6. Înainte de a merge la restaurant, bea acasă un pahar de vin sau un cocktail, în loc să ţi le comanzi odată cu mancarea. De obicei, la restaurant, băuturile sunt mult mai scumpe.
7. Dacă vrei să-ţi cumperi ceva de îmbrăcat şi nu este de extremă urgenţă, aşteaptă să vină sezonul reducerilor. De asemenea, nu-ţi cumpăra un obiect de vestimentaţie, dacă nu ai cu ce să-l asortezi.
8. Evită să faci shopping de recreere, fă-ţi o listă cu tot ceea ce ai nevoie şi nu cumpăra nimic în plus.
9. Lasă-ţi cardul acasă şi plăteşte cash.
10. Cand îţi inviţi partenera/partenerul la întalnire în oras, duceţi-vă undeva unde sunt promoţii de genul “Happy Hour”.
11. Gateşte împreună cu partenerul. Pe langă faptul că economisiţi bani, modul în care vă înţelegeţi în bucătărie spune multe despre cum vă veţi înţelege pe tot parcursul vieţii.
12. Cand aveţi copii mici, împrumutaţi patuţuri, cărucioare şi haine de la prieteni sau rude care au avut la randul lor copii mici.
13. Pană la varsta de 12 ani, cumpără haine pentru copil de la reduceri, pentru că oricum le arunci în anul următor. Acest lucru este valabil şi pentru jucării.
14. Renovează-ţi casa pe timpul iernii. Zugravii nu au multe lucrări şi acceptă să le dai mai puţini bani, numai ca să aibă ceva de făcut.
15. Planifică-ţi vacanţele la începutul sau la sfarşitul sezonului, pentru că preţurile sunt mai mici şi şansele ca vremea să fie bună sunt mari.
16. Cand călătoreşti cu avionul sau eşti în vacanţă, adu-ţi de acasă mancarea şi băuturile pe care le consumi la aeroport sau la hotel, pentru a nu le cumpăra cu preţuri mult mai mari de la faţa locului.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.