Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
17 aug 2016 615 vizualizări
Istoria zilei de 24 august

79: Erupţia Vezuviului. Oraşele Pompei, Herculaneum şi Stabiae sunt acoperite de lavă. Moare şi enciclopedistul C. Plinius Secundus, autorul "Istoriei naturale".
410: Vizigoţii conduşi de Alaric ocupă Roma, jefuind-o în trei zile.
1200: Regele Ioan al Angliei este primul care semnează Magna Carta, şi se căsătoreşte cu Isabella de Angoulême în Catedrala Bordeaux.
1215: Papa Inocenţiu al III-lea declară Magna Carta invalidă.
1572: Noaptea Sfântului Bartolomeu: masacrarea hughenoţilor la Paris (vezi şi Henric al IV-lea al Franţei). Declanşarea celui de-al patrulea război civil în Franţa (1572-1573).
1865: S-a născut Ferdinand I de Hohenzollern-Sigmaringen, rege al României (1914 - 1927) (d. 1927). Ferdinand a devenit rege al Regatului României la 10 octombrie 1914, sub denumirea de Ferdinand I, în urma morţii unchiului său, regele Carol I. A condus România în timpul Primului Război Mondial, alegând să lupte de partea Antantei împotriva Puterilor Centrale, fapt care a avut ca efect excludere sa din Casa Regală de Hohenzolern, de către şeful acestei case, împăratul Wilhelm al II-lea al Germaniei. La sfârşitul războiului România a încheiat procesul de realizare a statului naţional-unitar, prin unirea Basarabiei, Bucovinei şi Transilvaniei cu Vechiul Regat. La 15 octombrie 1922, la Alba Iulia, Ferdinand s-a încoronat ca primul rege al României Mari. În anii care au urmat Primului Război Mondial România a cunoscut o serie de transformări profunde, în special prin aplicarea reformei agrare şi a votului universal.
1884: A murit Carol Davila, medic român de origine franceză (n. 1828). Importanţa meritelor generalului în punerea bazelor medicinei moderne din România, este recunoscută şi prin faptul că unele dintre cele mai importante instituţii de sănătate îi poartă numele, precum Universitatea de Medicină şi Farmacie "Carol Davila", Spitalul Universitar de Urgenţe Militar Central "Dr. Carol Davila", şcoala Postliceală Sanitară "Carol Davila" ş.a.
1929: Are loc Masacrul de la Hebron, când 67 de evrei (inclusiv 23 de studenţi) au fost ucişi la Hebron, atunci parte din Mandatul britanic pentru Palestina, de către arabi incitaţi la violenţă prin zvonuri că evreii au pus stăpânire pe Moscheile de pe Muntele Templului.
1960: Se înregistrează cea mai scăzută temperatură vreodată pe Pământ: -88,3 °C (la Staţia Vostok)
1989: În Polonia, Tadeusz Mazowiecki devine primul prim-ministri non-comunist, după Al Doilea Război Mondial.
1991: Mihail Gorbaciov renunţă la funcţia de lider al PCUS şi cere autodizolvarea acestuia.
1991: Ucraina îşi declară independenţa faţă de Uniunea Sovietică.
2006: Uniunea Astronomică Internaţională a votat redefinirea termenului de planetă, retrogradând Pluto la statutul de „planetă pitică” şi lăsând sistemul solar cu numai opt planete.
2008: Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de vară de la Beijing, China. România obţine un total de 8 medalii (4 de aur, 1 de argint, 3 de bronz).
2012: În urma unui proces marcat de provocări, extremistul Anders Behring Breivik este găsit vinovat de comiterea atentatelor de la Oslo şi Utoeya, soldate cu 77 de morţi în iulie 2011. El este condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsa maximă, care poate fi prelungită atât timp cât va fi considerat periculos.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.