Jurnalism cetatenesc

Trei factori care te vor ajuta să te automotivezi în orice moment al vieţii

Iulia Dascălu
22 aug 2016 1129 vizualizări
Atunci cand faci ceea ce îţi place, vei reuşi permanent să te automotivezi

Ai simţit vreodată că te afli la capătul puterilor, că ai nevoie de o clarificare şi identificare a propriilor valori? La ce este necesar un asemenea proces? Experţii în psihologie şi motivaţie atrag atenţia asupra faptului că pentru a simţi o motivaţie cu adevărat sănătoasă, optimă, care să dureze mult, e nevoie să ne întoarcem atenţia la ceea ce înţelepţii şi filosofii ne sugerează de mii de ani: la propriile valori şi scopuri. Studiile realizate de specialişti în domeniu, demonstrează că atunci cand ceea ce faci este aliniat cu valorile şi cu scopurile tale, ajungi să simţi o stare de o mai mare satisfacţie decat dacă lucrezi la ceva pentru a obţine aprobarea, respectul şi recunoaşterea celorlalţi. De asemenea, obiectivele noastre ar trebui să valideze valorile noastre interioare, echilibrul şi starea de bine, armonia; nu să ne dorim bifarea unor repere sociale, precum avere, poziţie socială, faimă. Dacă scopul tău în viaţă este de a te simţi apreciat de ceilalţi, creierul tău va trăi o fericire temporară. Această stare este corelată cu motivaţie suboptimă; adică motivaţia de slabă calitate, care există doar în prezenţa unor stimuli externi, precum recompense, presiuni, ameninţări; sau uneori interni (autoimpunerea). Motivaţia optimă durează cel mai mult, ne ţine conectaţi la ceea ce facem fără a mai fi nevoie de alţi stimuli. Există trei condiţii care ne ajută să obţinem această energie, vitalitatea sau starea de bine asociate cu motivaţia sănătoasă.

Fii prezent în ceea ce faci!

În mod paradoxal, odată ce ne maturizăm, pierdem contactul cu această stare şi devenim absenţi în propria viaţă. Copiii sunt cu mintea şi energia conectaţi la ceea ce fac. Adulţii au tendinţa de a trăi în viitor sau trecut, nu în prezent. Deseori, ne gandim la ce mai avem de facut, la ce urmează să facem. Atunci cand suntem prezenţi şi conştienţi, mintea şi corpul sunt altfel conectate, simţim energia şi nu mai avem nevoie să ne amintească nimeni ce trebuie să facem.

Ia decizii şi acţionează conform valorilor tale reale!

Fiecare dintre noi are un set de valori, indiferent dacă le-a indentificat sau nu. Toţi luăm decizii şi acţionăm conform unui set unic de valori, care au apărut în timp. Diferenţa apare în momentul în care suntem conştienţi de valorile noatre reale şi le practicăm zilnic, neluand în seamă idealurile sociale.

Defineşte-ţi clar obiectivele personale şi profesionale!

Te întrebi la ce bun acest lucru? În primul rand, vei avea control asupra propriei vieţi, vei fi capabil să găseşti timp şi pentru muncă şi pentru relaxare. Este important să facem acţiuni importante pentru noi, pentru a nu ne simţi frustraţi, nemultumiţi sau a avea senzaţia că nu facem ce trebuie. Aţi defini un scop în viaţă nu este o muncă simplă şi nu se finalizează niciodată. Însă poţi identifica un scop clar care să fie mereu supus rafinării şi ajustării.
Pentru a ne ajuta să păşim pe direcţia bună, specialiştii ne recomandă să găsim răspunsurile la următoarele întrebări:
1. De ce e important pentru mine să continui să fac ceea ce fac?
2. Cum se aliniază ceea ce fac cu valorile mele importante? Cu care dintre aceste valori se aliniază cel mai bine?
3. Cum mă ajută ceea ce fac acum în a-mi atinge scopul?
4. Cum ar trebui definesc ceea ce fac acum, astfel încat să mă motiveze optim? (I. D.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.