Jurnalism cetatenesc

Pregătirea emoţională a copilului pentru şcoală

Carmen DOBRE
19 aug 2016 2233 vizualizări
Este pregătit copilul tău pentru şcoală? u află lucruri importante despre acest moment care vor fi de folos atât copilului cât şi părinţilor

A mai rămas mai puţin de o lună până la începerea şcolii. Pentru unii copii este primul pas, pentru alţii este continuarea altora, începuţi în anii trecuţi. Dar, pentru toţi, acest moment este unul deosebit pentru că începerea şcolii este încărcată de emoţie şi foarte importată şi pentru familie. Pregătirea copilului pentru şcoală nu înseamnă cumpărarea ghiozdanului şi a uniformei, ci şi pregătirea psihologică. Tot ce înseamnă şcoală este nou pentru copil -  trezirea de dimineaţă, reguli noi, pauze, clădiri mai mari, colegii mai mulţi, teme. Copiii cu personalităţi timide şi retrase par mai puţin interesaţi de acest eveniment. Adaptarea la şcoală depinde de firea micuţului, de sprijinul părinţilor, dar şi de pregătirea psihologică. Şcoala este „o maşină” la bordul căreia putem ajunge acolo unde ne dorim. Unii ne naştem într-o vilă luxoasă, alţii într-o casă modestă. Nu reuşim în viaţă invidiindu-i pe ceilalţi ci prin efort, răbdare, muncă asiduă.

Este pregătit copilul pentru şcoală?

Motivul pentru care copilul nu este pregătit pentru şcoală este cel psihologic şi financiar a familiei - sărăcie, familie monoparentală, lipsa de preocupare a părinţilor pentru educaţia copiilor. Pregătirea copilului pentru şcoală începe încă de la grădiniţă. Copilul ia contact cu mediul grădiniţei diferit cu cel familial şi intersectat cu cel social. La grădiniţă se pun bazele dezvoltării personalităţii copilului prin dezvoltarea capacităţilor de cunoaştere, comunicare şi perceptiv - observative. Grădiniţa este prima experienţă a vieţii în societate a copilului. Începerea şcolii este importantă pentru copil şi pe plan simbolic, el îi va întâlni pe cei mari şi pe doamna învăţătoare. Copilul va trebui să se integreze într-o nouă ambianţă cu o nouă învăţătoare şi cu noi colegi. Vor interveni schimbări concrete, copilul va trebui să ducă singur ghiozdanul, va avea de făcut teme, va trebui să stea cuminte aşezat în bancă timp de o oră, fără întrerupere, va fi atent la ceea ce i se spune. Pentru toate acestea, el are nevoie de pregătire în luna premergătoare începerii şcolii.

La şcoală, gata cu degetul în gură şi maşinuţa în buzunar!

Copilul va trebui să îşi ajusteze abilităţile de comunicare pentru a stabili relaţii optime;
•    Învăţaţi-i să fie responsabili şi independenţi (să strângă singuri hainele şi jucăriile, daţi-le sarcini simple în casă);
•    Jucaţi-vă mult cu ei, desfăşuraţi activităţi intelectuale (citindu-le le dezvoltaţi vocabularul şi abilitatea de comunicare);
•    Încurajaţi-le un comportament respectuos;
•    Familiarizaţi-i cu alfabetul şi cifrele;
•    Obişnuiţi-i cu rutina zilnică.
•    În plan afectiv, intensitatea trăirii emoţionale depinde de dezvoltarea inteligenţei emoţionale, de a interacţiona cu persoane noi.

Copilul trăieşte în prima zi de şcoală prima separare de familie şi este cuprins de teamă.

Până la intrarea la şcoală, dezvoltarea lingvistică, cea afectivă şi cea mentală sunt puternic influenţate de familie. Din punct de vedere psihologic copilul trebuie să se obişnuiască cu orarul şi rutina, cu patru  - cinci zile înainte de începerea şcolii. Trebuie să privească şcoala ca pe un stimul, nu ca o traumă sau un motiv de nelinişte. Specialiştii recomandă părinţilor să arate celor mici înţelegere şi disponibilitate pentru a discuta, inteligenţă şi sensibilitate, să scoată în evidenţă aspectele pozitive ale şcolii (vor întâlni o mulţime de colegi).
•    Pregătiţi împreună ghiozdanul şi rechizitele, ca să treziţi interesul copilului;
•    Încurajaţi comunicarea cu copilul, scoţând în evidenţă emoţia de a-şi întâlni colegii;
•    Afişaţi o atitudine senină şi încrezătoare;
•    Este recomandat să ne luăm rămas bun de la copil cu un zâmbet;
•    Luaţi-l personal de la şcoală în primele zile, să fiţi punctuali şi interesaţi de ce a făcut la ore. (Material semnat de psiholog Carmen DOBRE)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.