Jurnalism cetatenesc

Cafea pe stomacul gol poate produce afecţiuni grave

Ziarul de Vrancea
10 aug 2016 2165 vizualizări
Cafeaua are o sumedenie de beneficii, deoarece este bogată în antioxidanţi u dar, poate face la fel de mult rău, mai ales consumată pe stomacul gol

Numeroase studii realizare de universităţi de prestigiu din afară au demonstrat că există beneficii ale cafelei extrem de mari asupra organismului uman, datorită unor antioxidanţi care au rolul de a îndepărta radicalii liberi de la nivelul organismului. Aceştia fac parte din grupul acizilor clorogenici şi se regăsesc şi într-o serie de fructe pe care le consumăm în mod regulat. De asemenea, studiile susţin că acestă licoare este leacul pentru o serie de probleme cronice de sănătate, cum ar fi cancerul de colon. În ciuda acestor beneficii, iată că există şi numeroase alte cercetări care arată că antioxidanţii din cafea pot avea efecte adverse asupra organismului nostru. Acest fapt se datorează consumului eronat al cafelei, înaite de masă, pe stomacul gol.

Arsuri şi dureri de stomac, primele simtome ale consumului eronat de cafea

Consumul de cafea negră pe stomacul gol poate duce la o serie de afecţiuni, în special din cauza faptului că în tractul digestiv este produs acidul hidrocloric. În cazul în care suferi de gastrită, cu siguranţă te-ai confruntat cu arsuri sau dureri la nivelul stomacului. Acest tip de acid este, în mod normal “folositor” în procesul digestiei, mai exact, descompune mâncarea. Dacă eşti un pofticios şi îţi plac chiar si mâncărurile grele, acizii îţi pot provoca probleme digestive, întrucât aceştia pot întâmpina dificultăţi în a descompune proteinele. Dacă proteinele nu se descompun în totalitate, aceştia pot produce numeroase probleme, cum ar fi inflamarea intestinelor, balonare, colon iritabil şi chiar cancer de colon.

Cafeaua provoacă creşterea cortizolului

Medicii recomandă să nu bem cafea pe stomacul gol, dimineaţa. Explicaţia? Nivelul de cortizol se ridică foarte rapid, iar organismul va avea nevoie de mai mult timp pentru a-l aduce la un nivel normal. Cortizolul este un hormon care ne controlează ceasul biologic şi abilitatea noastră de a rămâne treji. Mai mult, consumul cafelei pe stomacul gol creşte şi nivelul acizilor gastrici, ceea ce poate duce la balonare sau chiar la stări de vomă. Specialiştii recomandă să bem cafeaua la o oră după ce ne-am trezit, şi neapărat nu fără a mânca ceva înainte. O felie de pâine, un sandviş sau ceva oricât de mic ar trebui să fi mâncat înaite de a ne bea cafeaua. (ZdV)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.