Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
8 aug 2016 661 vizualizări
Istoria zilei de 9 august

Astăzi se împlinesc 415 de la asasinarea lui Mihai Viteazul, făuritorul primei uniri a celor trei ţări romaneşti.
117: A murit Traian, împărat roman (n. 53), rămas în istorie şi pentru luptele sale cu dacii. În 101, a lansat o expediţie în Dacia şi l-a forţat un an mai târziu pe regeleDecebal să capituleze, după ce a asediat cu succes capitala Sarmizegetusa. Traian s-a întors la Roma încununat cu succes şi a primit titlul de Dacicus Maximus. În 106, după construcţia podului peste Dunăre, reuşesc să cucerească Dacia în 106, capitala Sarmizegetusa fiind distrusă. Decebal se sinucide, iar în locul capitalei distruse Traian a construit un nou oraş, numit Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa. Traian a hotărât să colonizeze Dacia cu romani şi a anexat-o ca provincie romană.
1173: La Pisa a început construcţia unei clopotniţe care avea să devină turnul înclinat din Pisa. Înalt de 55,86 m, cu o grosime a zidului la bază de 4,09 m şi o greutate estimată la 14.500 tone, turnul a fost proiectat să stea vertical. Datorită însă proastei calităţi a solului, fundaţia a început să se scufunde imediat după începerea construcţiei, în anul 1173, provocând înclinarea turnului spre sud.
1483: Deschiderea Capelei Sixtine din Roma. Capela Sixtină este capela palatului papal din Vatican şi se găseşte în dreapta Bazilicii Sfântul Petru.Capela  este cunoscută în toată lumea, fiind locul unde se ţin conclavele cardinalilor pentru alegerea unui nou papă şi datorită picturilor murale ale lui Michelangelo.
1601: Mihai Viteazul, domnitor al celor trei provincii româneşti,  este asasinat la 3 km sud de Turda, din ordinul fostului său aliat, generalul G.Basta.
1942: Liderul indian Mahatma Gandhi este arestat în Bombay de forţele britanice. Gandi este părintele independenţei Indiei şi iniţiatorul mişcărilor de revoltă nonviolente. Atitudinea moderată a lui Gandhi în problema scindării ţării în două state, India şi Pakistan, care consfinţeşte separarea între hinduişti şi musulmani , a provocat ura unui fanatic hindus, care-l asasinează, la 30 ianuarie 1948, în timpul unei ceremonii religioase.
1945: Oraşul japonez Nagasaki este davastat atunci când asupra sa este aruncată o bombă atomică, Fat Man. 39.000 de persoane au fost ucise. Este a doua bombă atomică folosită împotriva Japoniei după Little Boy, detonată cu trei zile înainte deasupra oraşului Hiroşima. Aceste două bombe au dus la capitularea necondiţionată a Japoniei, aliatul Germaniei naziste, în cel de-al Doilea Război Mondial .
1962: A murit Hermann Hesse, scriitor german, laureat al Premiului Nobel pentru Literatură în 1946 (n. 1877).
1965: Proclamarea independenţei şi a republicii Singapore. Sărbătoare naţională.
1969: A murit Constantin I. Parhon, om de ştiinţă român, medic endocrinolog şi neuropsihiatru, fondatorul şcolii româneşti de endocrinologie (n. 1874)
1974: În urma scandalului Watergate, Richard Nixon a demisionat din funcţia de preşedinte al Statelor Unite. Vicepreşedintele Gerald Ford devine preşedinte.
1999: Preşedintele rus Boris Elţîn îl numeşte pe şeful Serviciului Federal de Securitate, Vladimir Vladimirovici Putin ca prim-ministru.
1991: A murit Cella Delavrancea, prozatoare, fiica lui Barbu Ştefănescu Delavrancea (n. 1887) Cella Delavrancea a fost o pianistă, scriitoare şi profesoară română de pian, şi una din prietenele intime ale reginei Maria a României.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.