Calendarul zilei: Istoria zilei de 8 august
1870: A avut loc mişcarea antidinastică de la Ploieşti, condusă de Alexandru Candiano-Popescu cunoscută ca Republica de la Ploieşti. Formarea acestei mişcări conspirative este determinată de dezamăgirea unor oameni politici ai vremii, care sperau ca prin supunerea faţă de o dinastie străină să fie realizată o relaxare, o linişte între partidele politice. În fruntea agitatorilor se aflau liberalii radicali care, după ce contribuiseră la înlăturarea lui Alexandru Ioan Cuza, nu se împăcau cu gândul de a avea un domnitor pe viaţă, care ar putea abuza de situaţia sa, şi îl acuzau pe Carol I de tendinţe autocratice. Guvernul reuşeşte să aresteze membri ai mişcării conspirative ca Ion Brătianu, generalul Nicolae Golescu, Haşdeu, colonelul Nicolae Creţulescu, şi vor urma de represalii deosebit de severe, cu umilire prin bătăi a unora ca preotul ştefan Dinicescu, Mihail Kogălniceanu, Drăghicescu. Mişcarea este cunoscută în presa cotidiană sub numele de tulburările de la Ploieşti, evenimente pe care I.L. Caragiale le tratează cu ironia lui caracteristică în nuvela Boborul şi în comedia D-ale carnavalului numindu-le intrigi boiereşti. Evenimentul este o parte memorabilă din istoria Ploieştiului. Ea rămâne o expresie a voinţei de a se asigura un regim democratic în România, de a bara eventualele tendinţe autocratice a domnitorului Carol I. Pentru aducerea aminte a acestui eveniment, din iniţiativa lui Dimitrie Brătianu a fost ridicată în Ploieşti Statuia Libertăţii.
Alte evenimente care au marcat ziua de 8 august
754: Sfârşitul Sinodului convocat de Constantin al V-lea la (10 februarie). A fost condamnat cultul icoanelor şi s-a hotărât distrugerea acestora (mişcarea iconoclastă).
1826: Mitropolitul Moldovei, Veniamin Costachi hotărăşte ridicarea Catedralei mitropolitane de la Iaşi, unde, din anul1889, se află racla cu cinstitele moaşte ale Cuvioasei Parascheva, ocrotitoarea Moldovei.
1900: Prima ediţie a „Cupei Davis”. Cupa Davis (cunoscută şi sub numele de „Salatiera de argint”) este un trofeu sportiv acordat în tenisul de câmp,la nivel internaţional, şi poartă numele lui Dwight Filley Davis, fost tenisman. Ion ţiriac şi Ilie Năstase se numară printre marii performeri ai "Cupei Davis", cu peste 100 de meciuri susţinute.
1907: S-a născut Gheorghe Cartianu, inginer şi inventator român (d. 1982) . Cartianu s-a specializat în domeniul radiocomunicaţiilor. A realizat primele instalaţii româneşti de emisie cu modulaţie de frecvenţă, de concepţie proprie, cu care s-au efectuat primele emisii experimentale, pe unde metrice, în România (1947 - 1950).
1920: S-a născut Carol Lambrino, fiul lui Carol al II-lea al României (d. 2006) Mircea Grigore Carol Lambrino, autointitulat Prinţul Carol de România a fost primul fiu al Regelui Carol al II-lea al României din relaţia sa cu Zizi Lambrino
1945: La Londra se semnează un acord între marile puteri aliate privind urmărirea şi pedepsirea criminalilor de război nazişti în cadrul unui Tribunal militar internaţional. La 2 noiembrie 1945, tribunalul şi–a început lucrările la Nürnberg.
1953: URSS a efectuat prima experimentare a bombei cu hidrogen. Arma nucleară face parte din categoria armelor de distrugere în masă destinate uciderii unui mare număr de oameni şi/sau distrugerii structurilor construite de om, sau biosferei în general. La nivelul anului 2012, pe plan mondial existau circa 19.000 de focoase nucleare, din care 4.400 sunt menţinute în stare operaţională, gata oricând pentru a fi utilizate.
1974: Preşedintele Richard Nixon, într-o emisiune de televiziune, îşi anunţă demisia din funcţia de preşedinte al Statelor Unite, care va avea loc oficial a doua zi la prânz.
2008: Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de vară de la la Beijing. La finalul competeţiei, Romania a ocupat locul 17, cu un total de 8 medalii caştigate, din care 4 de aur, una de argint şi 3 de bronz.