Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
5 aug 2016 615 vizualizări
Istoria zilei de 6 august

1484: Începe asediul cetăţii Chilia, în timpul campaniei sultanului Baiazid al II-lea în Moldova. După opt zile, cetatea este cucerită de invadatori (la 14 august) şi devine raia turcească.
1813: Generalul şi omul de stat sud-american Simon Bolivar a ocupat oraşul Caracas şi a restaurat republica.
1825: Proclamarea independenţei Boliviei. Sărbătoare naţională. Bolivia şi-a luat acest nume în cinstea lui Simon Bolivar, unul din liderii mişcărilor de eliberare din America Latină. Cu toate că dispunea de mari bogăţii pământene şi subterane, mai ales cositor, Bolivia, din cauza instabilităţii politice, devine unul din cele mai sărace state din America Latină. La sfârşitul secolului al XIX-lea, Bolivia cade pradă expansiunilor monopolurilor engleze şi americane.
1863: La Londra a intrat în funcţiune primul metrou din lume, de-a lungul sectorului Victoria Street, cu lungimea de 6,3 kilometri. Tracţiunea era realizată cu o maşină cu abur.
1867: S-a înfiinţat Biblioteca Academiei Române. Scopul declarat al bibliotecii este cel de a colecta şi conserva în colecţiile sale fondul naţional de manuscrise şi tipărituri, ilustrând istoria şi cultura românească, precum şi istoria şi civilizaţia universală.
1877: Marele duce Nicolae adresează domnitorului Carol I noi telegrame în care solicită trecereaDunării de către întreaga armată română. Unităţi ale armatei române trec Dunărea şi iau în primire paza podului de vase Zimnicea-Şiştov.
1890: Criminalul William Kemmler, condamnat la moarte, a fost prima persoană executată pe scaunul electric, în închisoarea Auburn din New York.
1914: Primul Război Mondial: Serbia declară război Germaniei.
1917: Primul Război Mondial: Începe Bătălia de la Mărăşeşti între armatele României şi Germaniei. Bătălia de la Mărăşeşti  a fost cea mai importantă operaţiune militară desfăşurată de Armata Română în timpul Primului Război Mondial. A fost o operaţiune complexă, de apărare şi menţinere a liniei frontului, punctată cu numeroase riposte ofensive din partea românilor, în condiţiile în care armata rusă era în plină disoluţie revoluţionară.
1926: Înotătoarea americană Gertrude Ederle a fost prima femeie din lume care a traversat Canalul Mânecii. Traversarea a durat mai mult de 14 ore.

1945: Al Doilea Război Mondial: Bombardierul american Enola Gay a lansat prima bombă atomică, denumită Little Boy, asupra oraşului japonez Hiroşima. În jur de 70.000 de persoane sunt ucise instantaneu, şi câteva zeci de mii de oameni mor în anii următori de arsuri şi de radiaţii.
1945: Guvernul sovietic restabileşte relaţiile diplomatice cu România. Guvernele SUA şi Angliei au condiţionat reluarea relaţiilor diplomatice de includerea în guvernul Petru Groza a unor reprezentanţi ai PNL şi PNŢ.
1960: Revoluţia Cubaneză: Cuba naţionalizează proprietăţile americane şi cu capital străin din ţară.
1962: Proclamarea independenţei statului Jamaica. Sărbătoare naţională. Locuită în vechime de indieni arawaki, a fost descoperită de Cristofor Columb la 5 mai 1494. Şeful statului este regina Marii Britanii, reprezentată de un guvernator general numit de ea, la recomandarea primului ministru al Jamaicăi.
1973: Compozitorul şi cântăreţul american Stevie Wonder a suferit un grav accident răsturnându-se cu maşina, în urma căruia a stat patru zile în comă şi şi-a pierdut complet vederea.
1990: Organizaţia Naţiunilor Unite decretează un embargou împotriva Irakului şi autorizează, la 25 august 1990, recurgerea la forţă împotriva regimului de laBagdad.
1991: Programatorul britanic Tim Berners-Lee şi-a publicat primele sale idei pentru realizarea unui sistem de documente legate între ele prin Internet, sistem ce avea să fie denumit World Wide Web.
2005: În Brazilia a avut loc unul dintre cele mai mari jafuri bancare: sunt furaţi 65 milioane de dolari americani.
2012: Rover-ul Curiosity, trimis de NASA la 26 noiembrie 2011, a ajuns pe Marte.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.