Jurnalism cetatenesc

Scrisoare deschisă cu privire la organizarea Festivalului de Dans RITM

Ziarul de Vrancea
5 aug 2016 1314 vizualizări
Profesoara Diana Tănase, inițiatorul și coordonatorul Festivalulului-Concurs Național de Dans „Ritm“, oferă câteva explicații publice după ce Primăria muncipiului Focșani și în special primarul Cristi Misăilă, au refuzat în ultimul moment să mai sprijine manifestarea iar peste 200 de mici dansatori au stat flămânzi în Focșani, de Zilele orașului

 

„RITM 2016“ - Concurs Național de Dans - ediția a XVII-a

 

„Sperând

Riști să disperi,

Încercând măcar,

Riști să dai greș...

Dar dacă nu riști nimic,

Nu faci nimic,

Nu ai nimic,

Ești nimic...“

Kipling

 

         Am început cu aceste versuri pentru că am sperat până în ultima clipă că vor primi hrană copiii. Dar n-a fost să fie... Am sperat că, așa cum a fost mereu timp de șaisprezece ani la Festivalul-Concurs Național de Dans „Ritm“, fiecare profesor coregraf să primească o mapă personalizată. Au primit mapele și ecusoanele, dar fără aprobarea Primăriei și fără să le fi achitat (aceeași situație și cu diplomele și afișele), pentru că exact în ziua de 4 iulie 2016, când formațiile erau în drum spre Focșani, iar unele deja sosiseră, aleșii noștri s-au spălat pe mâini de toți copiii și profesorii participanți la concurs (Unele dintre echipe veneau chiar de la prima ediție, cea din 2000!). Domnul Primar nou ales mi-a spus la ședință (luni, 4 iulie, ora 11.00) că nu știe nimic despre această manifestare și să trimit copiii acasă, chiar dacă unii dintre ei călătoriseră cu trenul timp de două zile ca să ajungă la concurs (copii de clasele I-IV, din Timișoara).

         Nu am putut să-i trimit înapoi, sperând că noii aleși și funcționarii Primăriei se vor gândi la copii și într-un final se va rezolva totul.

         Menționez că Primăria Municipiului Focșani a fost mereu implicată în organizarea și desfășurarea Festivalului RITM, încă de la prima ediție, din anul 2000 - până în 2008, împreună cu Ministerul Educației Naționale. Între 2009 și 2012 Primăria  ca organizator și susținător unic, a asigurat cazarea și masa participanților, suportând costul integral al materialelor promoționale și s-a implicat în desfășurarea paradei tradiționale, asigurând însoțirea acesteia de către echipaje de Poliție. Punctul culminant al manifestării era întâlnirea copiilor participanți la festival cu primarul și oficialitățile Primăriei. Am avut o colaborare deosebită atât cu primarul Nicolae Lățcan (la primele două ediții), cât și cu primarul Decebal Bacinschi (la următoarele patrusprezece). În ultimii trei ani, festivalul a fost inclus în cadrul Zilelor Municipiului Focșani și mi s-a solicitat, de către domnul Cazaciuc, să apar în toate materialele cu calitatea de coordonator și nu de organizator, acesta fiind Primăria!

Anul acesta, Proiectul Festivalului Concurs „Ritm 2016” a fost înregistrat la primărie încă de la începutul lunii martie. Oferta de prețuri a fost depusă și direcționată tot spre domnul Cazaciuc. Am urmat aceiași pași și am făcut la fel ca în anii din urmă.

 

         Festivalul-Concurs „Ritm  2016“ a debutat în ziua de 5 iulie, ora 9.30, cu un marș al tăcerii (fără cină, fără mic dejun) și oprire la Primăria Municipiului Focșani, unde copiii au aplaudat un minut (au participat doar un sfert dintre copii, fiindcă în seara precedentă se stabilise deplasarea direct la Sala Sporturilor, fără parada tradițională, în urma refuzului Primăriei de a se implica).

         Concursul propriu-zis a început la ora 10.30 și a inclus:

- prezentarea formațiilor participante

- intonarea Imnului României

- prezentarea Comisiei de jurizare

- Mulțumiri Primăriei.....!!! Și am izbucnit în plâns.

- Mulțumiri părinților copiilor de la „Ritm“

- Mulțumiri Direcției Județene pentru Sport și Tineret Vrancea, pentru punerea la dispoziție a locului de desfășurare, respectiv Sala Sporturilor)

- Mulțumiri Consiliului Județean Vrancea pentru locurile de cazare asigurate la CSEI „Elena Doamna“.

         Nivelul artistic al concursului a fost mai ridicat ca anul trecut, copiii dansând cu toată ființa lor, chiar dacă nu mâncaseră nimic.

         Speram toți într-o minune - adică un prânz în pauza de 40 de minute în care s-a făcut jurizarea. Nu s-a putut, cică ar fi fost ilegal să dai de mâncare unor copii care veniseră de la sute de kilometri distanță, și, care timp de un an de zile, în afara orelor de școală, practică dansul - activitate ce îi disciplinează, îi dezvoltă frumos și armonios, îi fac pe oameni mai sensibili (așa sperăm...).

         Dar cea mai mare dezamăgire avea să urmeze. Copiii n-au mâncat, dar să nu primească nici măcar o diplomă, o medalie și un trofeu, ar fi fost ceva nemaiîntâlnit într-un concurs.  Dansatorii de la „Ritm“ au participat în fiecare an la diverse concursuri în țară, în care au reprezentat cu cinste Municipiul și județul nostru și au primit, în afară de cazare și mâncare (de exemplu, la Hotel „Cetate“ din Alba Iulia, în aprilie 2016), diplome, medalii, trofee. La fiecare dintre aceste manifestări (Călărași, Alba Iulia, Oradea, Bârlad, Vaslui etc) primăriile și consiliile locale respective au sprijinit și sprijină sistematic organizarea și desfășurarea.

         La momentul premierii nu aveam nimic din materialele enumerate mai sus, doar diplomele neachitate și nesemnate de domnul primar. Timp de 30 de minute, m-am rugat așa cum nu am făcut-o niciodată pentru nimic, dar fără folos. Eram disperată, așa că am sunat pe cineva și, cu lacrimi în ochi, am implorat să mă împrumute cu banii necesari achitării cupelor și medaliilor.

Și astfel copii au primit măcar diplome , medalii și trofee...

Pun în balanţă sumele necesare organizării Festivalului ,,Ritm’’ (în anii precedenți 10.000 lei pentru cazare, masă, materiale promoționale) și bugetul alocat Zilelor Municipiului,  de 670.000 lei...  Chiar era atât de dificilă susținerea unei manifestări cu tradiție și destinată copiilor?        

Vreau să mai amintesc de Revista Municipiul Focșani, în care de multe ori nu s-a menționat acestă acțiune, deși mi s-au solicitat materiale. Domnul Cazaciuc parcă mi-ar fi făcut o favoare personală dacă ar fi scris câteva rânduri despre „Ritm’’, negândindu-se la munca a sute de copii, din timpul unui an școlar. (Prof. Diana Tănase)

 

 

 

 

 

 

Aprecieri de la membri ai juriului și participanți la ediția de anul aceasta a Festivalului „Ritm“

 

 

Membrii juriului Ioana Ianul și Iulia Dohotaru (ambele profesoare de educație fizică din Vaslui):

Mulțumim coordonatorului Diana Tănase pentru buna organizare și desfășurare a Festivalului Național de Dans „Ritm 2016”.

La festival au participat formații din toată țara. Nivelul  concursului a fost foarte ridicat, coregrafii frumoase, costumații, interpretare la toate categoriile de vârstă.

La finalul concursului cele mai bune echipe au fost răsplătite cu cupe, medalii, diplome, etc. De asemenea antrenorii și membrii juriului au primit mapa concursului.

Din discuțiile cu doamna Tănase, am aflat că aceste cupe, medalii au fost plătite din banii personali. Dezamăgirea mare a fost că acești copii nu au primit hrana necesară, ca în fiecare an.

Mulțumim doamnei Diana Tănase!“

 

 

Aurica Stoica, profesor coregraf Trupa Aerobica, Târgu Ocna:

„Mergem la Focșani? Daa!

Așa începe în fiecare an vacanța: concursul de la Focșani, tabăra Gălăciuc, cupe, medalii, margarete...

Anul acesta am primit cupele, medaliile, ne-am cules margaretele și totuși...am fost triști pentru că am aflat că doamna Diana Tănase a avut atâtea probleme anul acesta, a plătit diplome, cupe... De masa copiilor?! N-a mai fost vorba. Păcat, a fost frumos concursul și ne-am simțit bine la Gălăciuc!

Mulțumim doamnei Diana Tănase!”


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.