Jurnalism cetatenesc

Află şi tu care sunt cărţile esenţiale, recomandate de Octavian Soviany

Ziarul de Vrancea
29 iul 2016 929 vizualizări
Octavian Soviany a fost întrebat într-un interviu care sunt, din perspectiva sa, cele mai importante cărţi de citit într-o viaţă. Iată cărţile de căpătâi ale scriitorului:

1.    O mie şi una de nopţi
O carte al cărei farmec fascinează încă din copilărie. În această culegere de poveşti arabe descoperi o filosofie a povestirii din care poţi învăţa mai mult decât din orice tratat de naratologie.
2. Divina comedie – Dante Alighieri
Poemul lui Dante e în acelaşi timp un tratat de mistică medievală, o cântare de dragoste şi o comedie umană.
3. Antoniu şi Cleopatra – William Shakespeare
Această „drama romană” ilustrează perfect mitul iubirii-pasiune inaugurat în culturile vest-europene de legendele despre Tristan şi Isolda. „Săracă e iubirea măsurată” – spune Antoniu.
4.  Quijote de la Mancha – Miguel de Cervantes
Un roman din care aflăm lucruri tulburătoare despre raporturile dintre realitate şi ficţiune.
5. Călătoriile lui Gulliver – Jonathan Swift
Unii au naivitatea să creadă că e vorba despre o carte pentru copii. Căci ea reprezintă profesiunea de credinţă a unui mizantrop dezabuzat, dezgustat peste măsură de malformaţiile firii umane.
6. Roşu şi Negru - Stendhal
Nu eşti acceptat în această lume a aparenţelor decât cu condiţia să renunţi la tine însuţi. Sacrificiu care i se pare inacceptabil eroului stendhalian.
7. Doamna Bovary – Gustave Flaubert
Teama majoră a lui Flaubert este prostia, iar istoria Emmei Bovary rămâne exemplară în această privinţă. E unul din puţinele personaje romaneşti care moare din dragoste.
8. Florile răului – Charles Baudelaire
Florile răului sunt replica modernă a infernului dantesc. Nu întâmplător iniţial ar fi trebuit să poarte titlul de Limburile.
9. Iluminaţiile – Arthur Rimbaud
O călătorie până la capătul poeziei.
10. Moartea lui Ivan Ilici – Lev Tolstoi
Tolstoi s-ar fi numărat printre marii prozatori ai secolului al XIX-lea şi dacă ar fi scris numai Moartea lui Ivan Ilici. La el moartea te îngrozeşte prin banalitatea ei.

11. Idiotul – F. M. Dostoievski
Romanul vorbeşte, printre altele, despre puterea malefică a banului.
12. Alice în Ţara Minunilor – Lewis Carroll
În aparenţă, o feerie graţioasă şi ludică, din spatele căreia rânjeşte însă câteodată terificul. Căci absurdul nu poate fi vesel niciodată în totalitate.
13. Hedda Gabler – Hanrik Ibsen
Hedda este cea mai tulburătoare dintre eroinele dramaturgului. La Ibsen, actul creaţiei implică întotdeauna prezenţa unei femei, care declanşează şi motivează energiile creative ale bărbatului.  
14. Livada cu vişini – A. P. Cehov
O piesă în care ai impresia că toate personajele monologhează. Replicile lor par nişte crâmpeie dintr-o vorbire incoerentă şi monotonă.
15. Metamorfoza – Franz Kafka
Te trezeşti într-o zi transformat (ca în Metamorfoza) într-un gândac uriaş şi hidos, eşti apoi ucis de ai tăi şi aruncat la gunoi.
16. În căutarea timpului pierdut – Marcel Proust
O carte a cărei scriere a însemnat o luptă înverşunată cu boala şi moartea. Atunci când scria ultimele pagini, Marcel Proust era aproape în agonie.
17. Ulise – James Joyce
Mulţi consideră că Ulise (eventual la concurenţă cu Don Quiote) e cel mai mare roman al tuturor timpurilor.
18. Orlando - Virginia Woolf
Povestea unui ciudat longeviv, care e adolescent în epoca primei Elisabete, apoi călătoreşte la Constantinopol, trăieşte o vreme în mijlocul unor nomazi şi devine femeie în virtuoasa perioadă victoriană.
19. Maestrul şi Margareta - Mihail Bulgakov
Unul dintre cele mai frumoase romane de dragoste din literatura universală.
20. Aşteptandu-l pe Godot - Samuel Beckett
Capodopera indiscutabilă a aşa-zisului teatru al absurdului. Aici personajele nu mai sunt decât nişte marionete umanoide, a căror existenţă se reduce la o serie de automatisme.
21. O mie nouă sute optzeci şi patru - George Orwell
Acţiunea romanului are loc într-un viitor distopic şi prezintă o parte din viaţa intelectualului Winston Smith.

Casetă
Octavian Soviany este unul dintre cei mai importanţi oameni de cultură din Romania. În viaţa de zi cu zi, profesor, în cealaltă, prozator, poet şi critic literar, Soviany este cunoscut publicului larg în speţă prin romanul Viaţa lui Kostas Venetis, care a stârnit şi a lăsat guri căscate printre cei mai pudici dintre noi. Dintre cele mai cunoscute şi apreciate opere se numără Scrisori din Arcadia (2005), Dilecta (2006), Pulberea, praful şi revoluţia (2012), Călcâiul lui Magellan (2014) – „Cartea de poezie a anului 2014”, în cadrul Galei Tinerilor Scriitori, ediţia a V-a etc., apoi romanele Arhivele de la Monte Negro (2012), Viaţa lui Kostas Venetis (2011) – Premiul Radio România Cultural, la secţiunea „Proză”, ediţia 2012 , Moartea lui Siegfried (2015).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.