Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
19 iul 2016 643 vizualizări
Istoria zilei de 20 iulie

802: Carol cel Mare primeşte cadou de la califul Harun al-Rashid, la Aachen, elefantul Abul Abbas, împreună cu alte daruri.
1402: Bătălia de la Ankara - Timur, conducător al Imperiului Timurid, învinge forţele Imperiului Otoman ale sultanului Baiazid I.
1514: În urma înfrângerii răscoalei ţărăneşti condusă de el, Gheorghe Doja a fost torturat şi executat din ordinul lui Ioan Zapolya.
1848: Manifestaţie de protest pe câmpia de la Filaret („Câmpia Libertăţii") împotriva încălcării teritoriului ţării de către armata otomană pe 19 iulie (20 iulie/1 august)
1852: S–a născut Grigore Crăiniceanu, general, membru corespondent şi membru titular al Academiei Române. De numele lui se leaga punerea bazelor “Revistei militare” (1883) şi a “Cercului publicaţiilor militare”. (1889) (m. 1 octombrie 1935.
1862: S-a născut Paul Bujor, zoolog, membru de onoare şi membru titular onorific al Academiei Române, fondatorul învăţământului universitar de morfologie animală şi al cercetărilor zoomorfologice din România. (m. 17 mai 1952).
1896: A apărut ziarul „Liga ortodoxă", sub conducerea lui Alexandru Macedonski.
1919: S-a născut alpinistul şi exploratorul Edmund Hillary, primul om care a ajuns pe Everest. Sir Edmund Percival Hillary a fost un alpinist şi explorator neozeelandez, cunoscut mai ales pentru că a fost primul om care a ajuns pe vârful muntelui Everest, ca membru al celei de-a noua expediţii britanice de cucerire a vârfului, în 1953. Hillary a atins vârful de 8850 m pe 29 mai 1953 la ora 11:30 dimineaţa (ora locală), urmat imediat de şerpaşul Tenzing Norgay.
1927: A încetat din viaţă Ferdinand I, rege al României între anii 1914–1927.
1927: La numai cinci ani, Mihai I devine Regele Românilor în urma morţii regelui Ferdinand I.
1944: Al doilea război mondial: Adolf Hitler supravieţuieşte complotului de la 20 iulie într-o încercare de asasinat condusă de Claus von Stauffenberg.
1969: Programul Apollo: Apollo 11 face cu succes prima aterizare cu echipaj uman pe Lună, în Marea Liniştii. Americanii Neil Armstrong şi Buzz Aldrin devin primii oameni care vor merge pe Lună, aproape 7 ore mai târziu. Programul Apollo a fost o serie de zboruri spaţiale pilotate efectuate de Statele Unite ale Americii (NASA), folosind astronava Apollo şi racheta purtătoare Saturn, între anii 1961 şi 1975. Proiectul, coordonat de NASA, a avut ca principal obiectiv "aselenizarea unui om şi întoarcerea lui în siguranţă pe Pământ până la sfârşitul decadei 1960-1970". Acest obiectiv a fost atins cu Apollo 11 în iulie 1969. Apollo 11 este numele primei misiuni în care omul a păşit pe suprafaţa satelitului natural al Pământului, Luna. Este în acelaşi timp şi cea de-a cincea misiune cu echipaj uman din Programul Apollo, gestionat de NASA, şi a treia care plasează oameni pe orbita lunară. Lansată pe data de 16 iulie 1969, misiunea era constituită din Neil Aiden Armstrong, comandantul misiunii, Michael Collins, pilotul modulului de comandă şi Edwin Eugene „Buzz” Aldrin Jr., comandantul modulului lunar.
1974: Ocupaţia turcească a Ciprului: forţe din Turcia invadează Cipru, după o lovitură de stat organizată de dictatorul Greciei, împotriva preşedintelui Makarios.
1976: Nava spaţială americană „Viking–1" a atins suprafaţa planetei Marte.
2011: A încetat din viaţă pictorul britanic Lucian Freud, nepotul celebrului psihanalist Sigmund Freud, cunoscut mai ales pentru nudurile şi autoportretele sale; a realizat un portret al reginei Elizabeth a II-a pe care i l-a oferit cu ocazia jubileului ei din 2001(n. 8 decembrie 1922).


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.