Jurnalism cetatenesc

Cum a luat fiinţă Serviciul Secret al Forţelor Aeriene Române

Bogdan Constantin Dogaru
18 iul 2016 2573 vizualizări
Articol dedicat zilei Forţelor Aeriene Române - 20 iulie

Constituirea Ministerului Aerului şi Marinei la 14 noiembrie 1936, prin Înaltul Decret Regal nr. 2620, a avut ca efect dezvoltarea compartimentelor informative ale Aviaţiei şi Marinei în servicii secrete de sine stătătoare. Aceste servicii de informaţii şi contrainformaţii au fost temeinic structurate după izbucnirea celui de-Al Doilea Război Mondial când acţiunile de spionaj şi contraspionaj au căpătat o amploare deosebită.
    Despre organizarea şi funcţionarea Serviciului Secret al Aviaţiei aflăm din relatările şefului Biroului 2 Informaţii al Statului Major al Forţelor Aeriene, maiorul G. Robescu şi generalului I. Stoicescu, comandantul Forţelor Aeriene, consemnate în adresa nr. 94/17 mai 1940 trimisă la Cabinetul Ministerului Aerului şi Marinei:
    „Pentru preîntâmpinarea, descoperirea, identificarea, diferitelor cazuri de spionaj, sabotaj, terorism, secte religioase sau alte acţiuni de acest fel, fiecare Comandament, unitate, stabiliment şi Depozit, dispune de un serviciu de informaţii.
    Acest serviciu este pus sub ordinele directe ale Comandamentului respectiv şi este condus de un ofiţer informator, ales dintre cei ce au urmat cursuri de specialitate la Marele Stat Major, ajutat de subofiţeri şi grade inferioare ale căror calităţi în îndeplinirea însărcinărilor grele ce le revin, sunt verificate.
    Funcţionarea acestui serviciu este reglementată prin Instrucţiunile Contra Informative date de Marele Stat Major şi diferite ordine ce se dau de către Comandamentul Forţelor Aeriene, organul care conduce şi supraveghează activitatea contrainformativă în Aeronautică.
    Munca pe care acest personal este chemat ă o executa, pe lângă atribuţiunile ce le revin funcţionarilor ce îndeplinesc în mod normal, iese din comun, cerându-li-se multă pricepere, abilitate, sentimente patriotice şi uneori chiar spirit de sacrificiu.
    În cele mai multe împrejurări acest personal este pus în situaţiunea de a face cheltuieli suplimentare cauzate de nevoia îndeplinirei serviciului, cheltuieli necesitate pentru: deplasări, urmăriri prin localuri, recrutare de agenţi, diferite prime etc.
    Acestor cheltuieli nici unităţile şi nici personalul informator nu poate face faţă deoarece nu se dispune de sume alocate pentru aceasta.
    În plus stimularea în serviciu precum şi recompensarea celor merituoşi impune acordarea de prime.
    Pentru că în aceste timpuri grele când ochii agenţilor de spionaj străin şi ai celor ce caută să saboteze toată activitatea ce se desfăşoară intens, mai ales în Aeronautică, şi ca acest serviciu să lucreze în plin dând maximum de randament şi asigurând desvoltarea şi lucrul normal al acestei arme,
    Comandamentul Forţelor Aeriene propune:
    Alocarea lunară a unui fond de lei 100.000 (una sută mii) ce se va distribui de către C.F.A. Comandamentelor şi unităţilor în subordine, suma variind de la 1.000 la 5.000 lei în raport de intensificarea lucrului contrainformativ.
    Justificarea sumei se va face similar procedeului întrebuinţat de Marele Stat Major”.
    După venirea la putere a generalului Antonescu acesta a instituit o comisie specială, denumită Comisia Specială pentru Controlul Fondurilor Secrete care a verificat în special cheltuirea sumelor de bani prevezute în buget pentru misiunile informativ-operative. Comandamentul Forţelor Aeriene a prezentat Comisiei actele justificative, la nivel general, pentru fiecare unitate în parte, pentru perioada iulie-octombrie 1941. În ceea ce priveşte defalcarea sumelor pe fiecare militar în parte, comandantul Forţelor Aeriene, generalul de Escadră av. C. Celăreanu comunica Comisiei Speciale prin adresa nr. 827/6 februarie 1941 următoarele:
    „Actele de detaliu de întrebuinţarea sumelor de fiecare Comandant se găsesc la Comandamentul Forţelor Aeriene, ele constituind documente secrete cari nu pot fi divulgate deoarece prin aceasta s-ar descoperi întregul sistem de agentură al Serviciului de Informaţii şi Contrainformaţii”.
    În cadrul Ministerului Aerului şi Marinei, în afară de Serviciul Secret al Aviaţiei mai funcţiona şi Direcţia de Informaţii şi Contrainformaţii de pe lângă Flota Mării Negre.

Bogdan Constantin Dogaru, arhivist Arhivele Naţionale Vrancea

 

 



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.