Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
11 iul 2016 524 vizualizări
Istoria zilei de 12 iulie

1475: Ştefan cel Mare, domnul Moldovei (1457-1504), a recunoscut suzeranitatea regelui Ungariei şi a obţinut sprijinul lui Matei Corvin în lupta împotriva turcilor.
1543: Regele Henric al VIII-lea al Angliei se căsătoreşte cu cea de-a şase şi ultima soţie, Catherine Parr, la Hampton Court Palace. Henric al VIII-lea a fost al doilea monarh al Casei Tudor, faimos datorită faptului că a avut şase soţii: Catherine de Aragon, Anne Boleyn, Jane Seymour, Anne de Cleves, Catherine Howard şi Catherine Parr.
1776: James Cook începe cea de-a treia călătorie a sa în jurul lumii, cea în care îşi va pierde viaţa. A fost ucis în Hawaii în timpul unei altercaţii cu băştinaşii în timpul unei călătorii de explorare în Pacific în 1779. A lăsat în urmă o moştenire de cunoştinţe ştiinţifice şi geografice ce au influenţat succesorii săi inclusiv în secolul al XX-lea.
1859: Alexandru Ioan Cuza înfiinţează Oficiul Central de Statistică Administrativă precursor al actualului Institut Naţional de Statistica. Statistica oficială în România se desfăşoară prin serviciile de statistică oficială şi este organizată şi coordonată de acest institut.
1909: S-a născut Constantin Noica (d. 1988). Filosof, poet, eseist, publicist şi scriitor român, intră în conflict cu autorităţile comuniste după 1945. Între 1949 - 1958 are domiciliu obligatoriu la Câmpulung-Muscel. În 1958 Noica este arestat, anchetat şi condamnat la 25 de ani de muncă silnică cu confiscarea întregii averi. Alături de el vor fi arestaţi toţi participanţii la seminariile private organizate de Noica la Câmpulung, iar lotul lor va purta la proces numele de „grupul Noica”. Execută la Jilava 6 din cei 25 de ani de închisoare, fiind eliberat în august 1964. Din 1965 se stabileşte în Bucureşti, unde va lucra ca cercetător la Centrul de Logică al Academiei Române, având drept domiciliu un apartament cu două camere unde Noica va ţine seminarii private pe marginea filosofiei hegeliene, platonice sau kantiene. Printre participanţi se numără mai tinerii săi colegi de la Centrul de Logică (Sorin Vieru) sau de la Institutul de Istoria Artei (Gabriel Liiceanu şi Andrei Pleşu).
1912: S-a născut Nicolae Steinhardt, monah şi scriitor român (d. 1989). De origine evreiască, s-a convertit la religia creştină ortodoxă în închisoarea de la Jilava, şi-a luat numele de fratele Nicolae, şi s-a călugărit după punerea sa în libertate. Este autorul unei opere unice în literatura română, Jurnalul fericirii.  Jurnalul fericirii reprezintă, după propria-i mărturie, testamentul lui literar. Redactat la începutul anilor '70, această primă variantă - circa 570 de pagini dactilografiate - este confiscată de Securitate în 1972 şi îi va fi restituită în 1975, după numeroase intervenţii pe lângă Uniunea Scriitorilor. Între timp, autorul finalizează a doua variantă, mai amplă, de 760 pagini dactilografiate. "Jurnalul fericirii" este confiscat a doua oară în 1984. Redactând în tot acest timp mai multe versiuni, acestea au fost scoase pe ascuns din ţară, două dintre ele ajungând în posesia Monicăi Lovinescu şi a lui Virgil Ierunca, la Paris. Monica Lovinescu o difuzează în serial la microfonul postului de radio Europa Liberă între anii 1988 şi 1989. Temându-se de noi intervenţii din partea Securităţii, N. Steinhardt face apel la prietenul său mai tânăr Virgil Ciomoş pentru a-i salva manuscrisele. Acesta publică Jurnalul în 1991, iar în 1992 cartea primeşte premiul pentru cea mai bună carte a anului.
1937: Expoziţia Mondială de la Paris: Guernica lui Pablo Picasso este expusă pentru prima dată publicului.
1941: Al Doilea Război Mondial: Prima manifestare oficială a Alianţei pentru formarea unei coaliţii antifasciste, acordul anglo-sovieticde ajutor reciproc.
1962: Trupa The Rolling Stones debutează la Clubul Marquee din Londra.
1987: Jefuirea Depozitului de Valori Knightsbridge - Hoţii au plecat cu o pradă în valoare de aproximativ 66 de milioane de dolari (echivalentul a aproximativ 130 de milioane de dolari 2012). În august a fost arestat italianul Valerio Viccei, care mai târziu a scris o carte despre jaf.
2000: Modulul rus „Zvezda", al treilea element al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS), a fot amplasat pe orbită, la numai zece minute după decolarea rachetei purtătoare Proton-K de pe cosmodromul Baikonur din Kazahstan.
2006: Începutul crizei din Orientul Mijlociu când Hezbollahul şiit libanez a capturat doi soldaţi israelieni la frontiera israeliano-libaneză.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.