Jurnalism cetatenesc

Reţeta zilei: Cozonac cu mac

Ziarul de Vrancea
8 iul 2016 675 vizualizări
Cozonacul nu a fost niciodată mai simplu de preparat! Iată o reţetă care transformă cozonacul într-o joacă de copii, chiar şi în mâinile celui mai nepriceput bucătar! Reţeta îţi garantează gustul cozonacului ca la mama acasă, fără a pierde ore în şir cu frământarea şi dospirea lor!

Ingrediente:
1 kg făină
100 g unt
400 ml lapte
3 ouă
300 g zahăr
40 g drojdie
50 g stafide
½ fiolă esenţă rom
½ linguriţă sare
1 linguriţă coajă rasă de lămaie
Pentru umplutură:
2-3 linguri cacao
100 g nuci mărunţite
½ fiolă esenţă rom
3-4 linguri zahăr
10 linguri lapte
100 g de mac
Mod de preparare:
Pentru a obţine un aluat pufos şi gustos procedează astfel: cerne făina împreună cu sarea într-un lighean mai mare. Dizolvă drojdia în puţin lapte călduţ şi toarn-o într-o gaură făcută în făină. Adaugă ouăle, untul topit, aromele, stafidele, macul şi zahărul şi frământă uşor, până amesteci toate ingredientele. Adaugă apoi laptele, treptat, şi frămantă totul pană cand aluatul ţi se dezlipeşte de pe maini sau devine elastic. Acoperă bolul cu un prosop şi pune-l într-un loc călduros, la crescut, timp de 30-40 de minute. În timp ce aluatul dospeşte, pregăteşte umplutura, amestecand bine toate ingredientele. Bate şi un ou într-un bol mic, pentru a-l folosi la ungerea cozonacilor în tavă. Cand aluatul şi-a dublat volumul, separă-l în două. Întinde fiecare bucată pe masa de lucru, cu un sucitor sau cu mana, toarnă jumătate din umplutură şi rulează-l. Pune-l într-o formă unsă în prealabil cu unt. Procedează la fel şi cu cealaltă bucată de aluat. Unge suprafaţa cozonacilor cu oul bătut şi bagă-i pe amandoi la cuptor, timp de 40-45 de minute, la foc potrivit. Cozonacii sunt gata cand încep să parfumeze casa şi să formeze o crustă rumenă.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.