Reţeta zilei: Cozonac cu mac
Ingrediente:
1 kg făină
100 g unt
400 ml lapte
3 ouă
300 g zahăr
40 g drojdie
50 g stafide
½ fiolă esenţă rom
½ linguriţă sare
1 linguriţă coajă rasă de lămaie
Pentru umplutură:
2-3 linguri cacao
100 g nuci mărunţite
½ fiolă esenţă rom
3-4 linguri zahăr
10 linguri lapte
100 g de mac
Mod de preparare:
Pentru a obţine un aluat pufos şi gustos procedează astfel: cerne făina împreună cu sarea într-un lighean mai mare. Dizolvă drojdia în puţin lapte călduţ şi toarn-o într-o gaură făcută în făină. Adaugă ouăle, untul topit, aromele, stafidele, macul şi zahărul şi frământă uşor, până amesteci toate ingredientele. Adaugă apoi laptele, treptat, şi frămantă totul pană cand aluatul ţi se dezlipeşte de pe maini sau devine elastic. Acoperă bolul cu un prosop şi pune-l într-un loc călduros, la crescut, timp de 30-40 de minute. În timp ce aluatul dospeşte, pregăteşte umplutura, amestecand bine toate ingredientele. Bate şi un ou într-un bol mic, pentru a-l folosi la ungerea cozonacilor în tavă. Cand aluatul şi-a dublat volumul, separă-l în două. Întinde fiecare bucată pe masa de lucru, cu un sucitor sau cu mana, toarnă jumătate din umplutură şi rulează-l. Pune-l într-o formă unsă în prealabil cu unt. Procedează la fel şi cu cealaltă bucată de aluat. Unge suprafaţa cozonacilor cu oul bătut şi bagă-i pe amandoi la cuptor, timp de 40-45 de minute, la foc potrivit. Cozonacii sunt gata cand încep să parfumeze casa şi să formeze o crustă rumenă.