Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
8 iul 2016 593 vizualizări
Istoria zilei de 9 iulie

Primul somnifer a fost patentat acum mai bine de 100 de ani

În 1902, pe 9 iulie, oamenii de ştiinţă germani au izolat pentru prima dată acidul barbituric, substanţă ce va sta la baza somniferelor şi va deveni o speranţă pentru persoanele care sufereau de insomnii. În 1903, chimistul german Emil Fischer şi colaboratorul său Joseph von Mering au modificat o clasă de medicamente sintetizată în 1864 într-un mod care le-a făcut să fie active ca sedative şi hipnotice. Fischer şi Mering au susţinut că noul medicament, barbitalul, era un sedativ. Era mai bun decât o mulţime de alte sedative care fuseseră sintetizate până atunci, prin gustul care nu mai era neplăcut, prin mai puţine efecte secundare, prin acţiunea la nivel terapeutic care avea loc fără ajungerea la o doză toxică. Barbituricele de azi acţionează pe sistemul nervos central, având un spectru larg de reacţii, de la o uşoară sedare şi până la anestezie. De asemenea pot fi folosite ca anxiolitice, hipnotice şi anticonvulsive. Nu abuzaţi însă de aceste medicamente care pot crea dependenţă.

Alte evenimente care au marcat ziua de 9 iulie

1520: Aceasta este data primei menţiuni păstrate privind o "hotărnicie" - se referea la fixarea hotarului dintre Ţara Românească şi Transilvania, în zona din nordul Olteniei.
1600: Mihai Viteazul a întemeiat Mitropolia românească din Transilvania.
1941: Armata Română încheie operaţiunile militare în Nordul Bucovinei, atingând graniţa existentă între România şiURSS în vara anului 1940.
1941: În Transilvania de Nord, atribuită Ungariei fasciste prin Dictatul de la Viena, încep a fi organizate, de către autorităţile maghiare, detaşamente de muncă formate din români.
1947: Consiliul de Miniştri hotărăşte să remită secretarului general al Organizaţiei Naţiunilor Unite declaraţia de intrare a României în forul mondial şi de aderare la Carta Naţiunilor Unite.
1955: La această dată a fost citit, la Londra, în cadrul unei conferinţe de presă, textul declaraţiei ce punea bazele mişcării Pugwash (mişcare a oamenilor de ştiinţă pentru pace, dezarmare şi securitate). Iniţiatorii mişcării au fost savanţii Bertrand Russel şi Albert Einstein, declaraţia fiind semnată de către Einstein înainte de 18 aprilie 1955, data morţii sale.
1958: Un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter a avut loc în Golful Lituya, Alaska, provocând un mega tsunami cu înălţimea valului de apă de 520 metri. Este cel mai mare tsunami cunoscut din istorie.
1997: Pugilistul american Mike Tyson a fost retras temporar din meciurile de box, ca pedeapsă pentru faptul că, înainte cu câteva zile, îl muşcase pe Evander Holyfield de ureche.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.