Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
7 iul 2016 565 vizualizări
Istoria zilei de 8 iulie

Dorul românesc are “corespondent” portughez
Fado, cuvânt tradus în mod obişnuit ca destin sau soartă, este numele unui gen muzical interpretativ şi melodic cu origini în Lisabona începutului secolului al 19-lea, posibil chiar mai timpurii. Acest gen muzical este de obicei asociat cu cuvântul portughez saudade, care descrie "tânjirea după ceva" sau "dorinţa puternică de ceva" (acest "ceva" fiind, de cele mai multe ori, intraductibil în cuvinte, dar probabil foarte aproape de semnificaţia cuvântului românesc dor). Fado este caracterizat prin melodii melancolice şi versuri tânguitoare, care se referă foarte frecvent la mare, la trecutul maritim glorios al lusitanilor şi/sau la viaţa săracilor. Fado-ul este extrem de popular în Portugalia şi a produs mulţi artişti renumiţi. În 2001, pe 8 iulie, trupul neînsufleţit al cântăreţei de fado, Amalia Rodrigues, decedată la 6 octombrie 1999, la vârstă de 79 de ani, a fost transferat în Panteonul naţional din Lisabona, în sala rezervată scriitorilor portughezi. Amalia Rodriguez a fost considerată vocea pionieră a muzicii fado şi regina acestui gen muzical, iar la moartea acesteia s-au decretat 3 zile de doliu naţional.

Alte evenimente care au marcat ziua de 8 iulie

158: Data ultimei menţiuni epigrafice a Daciei Superior. Dacia romană este împărţită în trei unităţi teritorial-administrative, după cum urmează: Dacia Inferior, Dacia Superior şi Dacia Porolissensis care conţinea acum partea septentrională a Transilvaniei, bucată desprinsă din anterioara Dacia Superior. Dacia Superior rămâne la conducere cu un legatus Augusti pro pratore. Dacia Inferior şi Dacia Porolissensis aveau la conducere câte un procurator Augusti de rang ecvestru.
1392: Menţionarea prezenţei monedelor emise de ţara Românească în cartierul Pera din Constantinopol („perperii de Valachia"); era atestată, astfel, circulaţia monedei româneşti în comerţul internaţional.
1497: Vasco da Gama începe prima călătorie pe mare din Europa spre India, înconjurând Africa; se deschide astfel linia de navigaţie din Europa spre Asia.
1581: Lucaci "riitorul", profesor la şcoala Mănăstirii Putna, a terminat de copiat textul bilingv (slavon şi românesc) al unei Pravile. Acesta este cel mai vechi text juridic românesc datat.
1709: Marele Război al Nordului: Bătălia de la Poltava – Petru cel Mare al Rusiei îl învinge pe Carol al XII-lea al Suediei la Poltava; se încheie astfel rolul Suediei ca putere majoră în Europa.
1730: Un cutremur estimat la magnitude de 8,7 produce un tsunami care afectează peste 1.000 km de coastă a Chile.
1868: A apărut, la Iaşi, manualul lui Ion Creangă: „Metodă nouă de scriere şi citire pentru anul clasei I-a primare".
1873: Poetul francez Paul Verlaine, încercând să-l ucidă pe amantul său, Arthur Rimbaud - un alt poet francez -, îi produce o rană gravă.
1889: A fost publicată prima ediţie a cotidianului american economic şi financiar „Wall Street Journal".
1901: În Franţa, viteza automobilelor este limitată la 10 km/h.
1976: A fost fondat Partidul Popular European (PPE), federaţie a partidelor democrat–creştine din ţările membre ale Uniunii Europene.



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.