Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
6 iul 2016 552 vizualizări
Istoaria zilei de 7 iulie

1456: La 25 de ani după execuţie, Papa Calixt al III-lea a retras acuzaţia de erezie adusă Ioanei d'Arc.
1535: Este executat savantul umanist englez Thomas Morus, autorul “Utopiei”, lucrare fundamentală în istoria ideilor politice.
1770: Are loc Bătălia de la Larga între Imperiul Rus şi Imperiul Otoman terminată cu victoria decisivă a ruşilor.
1807: Tratatul de la Tilsit dintre Napoleon I şi ţarul Alexandru I pune capăt Războiului celei de-a Patra Coaliţii.
1871: A fost autorizată, prin decret, funcţionarea, în Bucureşti, a Societăţii Generale de iluminare şi încălzire prin gaz.
1887: S–a născut Marc Chagall, pictor gravor şi decorator francez de origine rusă.
1887: Ferdinand de de Saxa-Coburg şi Gotha-Koháry devine Prinţ al Bulgariei, care în acest moment se află încă sub Imperiul Otoman. Recunoaşterea oficială de către marile puteri europene s-a obţinut în 1896.
1930: A început în Statele Unite ale Americii construcţia barajului Boulder, cunoscut în prezent ca barajul Hoover. Barajul Hoover este realizat din beton armat închizând delileul Black Canyon al fluviului Colorado River, la graniţa dintre statele Arizona şi Nevada ale Statelor Unite ale Americii. Construcţia barajului a durat cinci anişi a fost rezultatul unui masiv efort federal şi local şi a costat viaţa a peste o sută de oameni. Având o lungime de 379 metri şi o înălţime de 221 metri, barajul Hoover a fost timp de 22 de ani cel mai înalt baraj din lume. Pe marginea sa superioară există o şosea cu o lăţime 5 m, care uneşte Arizona şi Nevada, respectiv cele două coaste ale oceanelor Atlantic  şi Pacific, între San Francisco şi New York. Construcţia barajului a dus la formarea lacului de acumulare Mead, care este unul dintre cele mai mari lacuri artificiale din lume.

1930: A fost adoptată Legea pentru protecţia monumentelor naturii
1937: Japonia imperială a atacat din nou China. A început războiul de eliberare naţională a poporului chinez.
1941: Armata română a ocupat localitatea Lipnic, atingând aliniamentul Nistrului.
1956: Fritz Moravec şi alţi doi alpinişti austrieci reuşesc prima ascensiune a vârfului Gasherbrum II (8.035 m).
1985: Boris Becker, jucător de tenis german, câştigă finala masculină a Wimbledon-ului; este cel mai tânăr câştigător - 17 ani şi 7 luni.
1991: S-a constituit Partidul Alianţei Civice, care, la 28 martie 1998, a fuzionat cu Partidul Naţional Liberal.
1993: S-a deschis, la Bucureşti, primul Salon internaţional automobilistic al României.
2005: Mai multe explozii, presupuse de natură teroristă, zguduie Londra, la ora locală 08:49 (07:49 UTC), lovind sistemul de transport din Londra pe fondul aglomeraţiei de la orele de vârf ale dimineţii. Atacurile au avut loc în momentul în care Regatul Unit găzduia summitul G8 de la Gleneagles (Scoţia), la o zi după câştigarea de către Londra a dreptului de organizare a Jocurilor celei de-a XXX-a Olimpiade şi în timpul procesului lui Abu Hamza al-Masri. Incidentele au condus la imediata evacuare a staţiilor metroului londonez şi la închiderea reţelei. Străzile din apropierea staţiilor au fost închise. Reţeaua de transport în comun cu autobuzul a fost închisă în zona centrală. COI a anunţat că jocurile din 2012 se vor desfăşura la Londra, în ciuda atacurilor. În atentat au fost ucişi 56 de oameni şi peste 700 răniţi.
2008: Ada Brumaru - muzicolog şi critic muzical - a murit. Preocupările sale muzicologice s-au orientat cu precădere către lumea teatrului liric, către perioada romantică (este autoarea cărţii "Romantismul în muzică"), dar şi către creaţia autohtonă (a realizat filmul "Enescu, la răspântie de vremi"). Ada Brumaru a fost distinsă de trei ori cu Premiul Uniunii Compozitorilor şi Muzicologilor din Romania, al cărei membru era.
2009: A început vizita oficială în România a suveranilor Belgiei, regele Albert al II-lea şi regina Paola.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.