Jurnalism cetatenesc

6 iulie - Ziua Internaţională a Sărutului:

Ziarul de Vrancea
5 iul 2016 1238 vizualizări
6 iulie este Ziua Internaţională a Sărutului.Sărutul te poate face să te îndrăgosteşti de o persoană sau să ai amintiri pe care să nu le uiţi toată viaţa.Nu doar oamenii, dar şi animalele se sărută

În fiecare an, pe 6 iulie, se sărbătoreşte Ziua Internaţională a Sărutului (Kissing Day sau Kiss Day). Sărutul este o manifestare a unui sentiment de iubire, prietenie, compasiune, respect, recunoştinţă sau ca urmare a unui impuls erotic. În unele societăţi, sărutul are rol ritual sau de politeţe, folosit ca o formă de salut, în acest caz poate să nu includă nici o manifestare emoţională.
Şi animalele se sărută!
La unele specii de animale, sărutul se manifestă prin diferite comportări sociale în cadrul speciei care asigură ordinea în grupul din care fac parte. În timpul curtării unele păsări realizează mişcări asemănătoare sărutului sau introduc hrană sau alte obiecte aduse ca dar păsării curtate. La alte specii de animale precum: cimpanzei, peşti pupăcioşi (Helastoma temmincki), la papagalii din genul Agapornis, sărutul este folosit ca mediu de comunicare şi identificare sau ca semn al grupului din care fac parte. Sărutul aduce schimbări benefice la nivelul creierul, dar poate fi sursa unor boli contagioase.

Beneficii

Sărutul are calitatea de a elibera adrenalină şi noradrenalină în fluxul sangvin, ceea ce provoacă o serie de schimbări fizice benefice pentru circulaţia sangvină, impulsionând uşor pulsul şi tensiunea sangvină. Un sărut poate arde între 2 - 3 calorii pe minut. În timpul sărutului se eliberează endorfină, ceea ce ajută la eliminarea stresului şi producerea unei stări de bine şi relaxare. Sărutul ajută la creşterea auto-stimei, la tonifierea muşchilor faciali, la degajarea anestezicului prezent în salivă, reglează nivelul colesterolului în sânge şi ajută metabolismul.

Riscuri

Prin sărut, din cauza intrării în contact a tegumentelor, mucoaselor şi a salivei, se pot transmite diferite boli microbiene. De asemenea, rănile sângerânde de la nivelul gurii (gingii, buze, limbă, etc) pot fi un factor de transmitere a unor viruşi periculoşi, cum ar fi virusul HIV, virusul B sau C. Prin sărut se pot transmite viroze, gripa, mononucleoză infecţioasă, infecţii ale tractului respirator, herpes, gingivite, candidoza bucală sau meningita.
Ştiaţi că sărutul...

Vă scapă de riduri

Cand săruţi pui în mişcare 29 dintre muşchii feţei. Practic este cel mai plăcut mod posibil de a face exerciţii pentru frumuseţea feţei tale. Antidot anti-îmbătranire.
Acţionează asemeni antibioticelor
Partenerii fac schimb de fluide (care conţin minerale şi proteine) care au efect benefic asupra corpului nostru. Ne întăreşte sistemul

Prelungeşte viaţa bărbaţilor

Nu ştim cine a făcut studiul, dar concluziile acestuia arată că soţii care îşi sărută nevestele înainte de a pleca la muncă trăiesc cu 5 ani mai mult în comparaţie cu cei care nu o fac.

Ai şanse să îţi găseşti alesul inimii

Endocrinologii cred că prin sărut, femeile pot simţi gustul şi aşa îşi pot da seama dacă cel pe care îl sărută este un partener bun pentru ele.

Vă goleşte de viaţă

Dacă te săruţi pasional timp de 90 de secunde creşte presiunea sangelui şi automat şi pulsul inimii. Asta va creşte şi nivelul de hormoni din sange, lucru care îţi va reduce durata vieţii cu un minut.

Reduce stresul

Cand te săruţi, te relaxezi şi automat şi nivelul de stres. Te simţi bine şi lumea ţi se pare mai frumoasă.

Îţi ocupă mult timp

O persoană îşi petrece două săptămani din viaţă sărutandu-se, adică 20.160 de minute.
Pentru că e plăcut să te săruţi, echipa Ziarului de Vrancea vă recomandă să serbaţi cum se cuvine ziua de 6 iulie. (ZdV)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.