Jurnalism cetatenesc

Ştiaţi că?

Ziarul de Vrancea
29 iun 2016 605 vizualizări
Din 2015 a fost adăugată o secundă în dispozitivele care măsoară timpul universal Pe vremea dinozaurilor, ziua avea aproximativ 23 de ore

Începand cu anul 2015, pe 30 iunie la ora 2:59 de minute şi 59 de secunde a fost adăugată o secundă în dispozitivele care măsoară timpul universal, pentru a compensa încetinirea vitezei de rotaţie a Terrei în jurul propriei axe. Nu a fost însă pentru prima dată când acest lucru s-a petrecut. Din 1972, oamenii au primit 24 de astfel de secunde-bonus. Cele mai recente au fost adăugate timpului universal în 2005, în 2008 şi în 2012, după cum menţionează Serviciul Internaţional pentru Rotaţia Terestră şi Sisteme de Referinţă (International Earth Rotation Service, IERS) pe site-ul său. După ajustarea din 2012, până în prezent au fost adăugate un total de 25 de secunde în UTC. Acest fapt înseamnă că Pământul a încetinit, din 1972, cu 25 de secunde comparativ cu timpul atomic. Pe vremea dinozaurilor, ziua avea aproximativ 23 de ore. Decizia a fost luată de IERS, cu sediul la Paris, care monitorizează rotaţia planetei noastre şi schimbă ora exactă la nevoie. Saltul de o secundă se introduce în UTC la sfârşitul lunilor decembrie sau iunie, după analizarea cu cea mai mare precizie a neregularităţilor vitezei de rotaţie a Pământului, care nu este perfectă. O secundă intercalată permite timpului universal definit de ceasurile atomice să compenseze avansul faţă de ritmul de rotaţie al Pământului şi să fie cât mai aproape de timpul solar mediu. Această secundă are acelaşi rol ca şi anul bisect, în care luna februarie are 29 de zile. Dacă nu s-ar opera aceste ajustări, ceasurile ar lua-o înainte şi după mulţi ani s-ar ajunge la situaţia în care soarele ar apune la amiază.

De ce a scăzut viteza de rotaţie a Pămantului

Astronomii explică de ce pământul şi-a micşorat ritmul de rotire şi ziua se măreşte, cauza fiind atracţia gravitaţională a Lunii şi Soarelui, diversele mişcări atmosferice, variaţiile calotelor glaciare, căderea de meteoriţi, erupţiile vulcanice şi producerea de cutremure. Rotaţia Pământului încetineşte, deci ziua solară devine mai lungă, în principal din cauza mareelor. Toate acestea conduc la înregistrarea unei diferenţe între timpul atomic, pe care-l avem la ceasul de la mână, şi orologiul natural, care este Pământul şi care ne dă alternanţa zi — noapte. La fiecare câţiva ani, este nevoie de unele ajustări. Acesta este motivul pentru care ziua de 30 iunie a acestui an va avea 86.401 secunde în loc de 86.400, potrivit www.iers.org.
Această decizie a semănat teamă printre companiile IT, deoarece unele servere s-ar putea bloca, aşa cum s-a întâmplat în 2012. Atunci, browser-ul Mozilla, dar şi site-uri precum Linkedin, Reddit sau Gizmodo au picat, iar utilizatorii sistemului de operare Linux au semnalat numeroase erori.





În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.