Jurnalism cetatenesc

Sfaturi de vara pentru soferi

Ziarul de Vrancea
23 iun 2016 2184 vizualizări
Aşa cum şi nouă căldura ne provoacă disconfort, la fel se întâmplă şi maşinilor, doar că în cazul lor ştim unde să acţionăm şi de ce să avem grijă astfel încât să evităm pagubele produse peste vară.

Ridicaţi bariere în calea razelor solare

Ori de câte ori sunteţi nevoiţi să lăsaţi maşina parcată sub razele soarelui, este bine să protejaţi elementele din interiorul maşinii, cum ar fi bordul sau tapiţeria, cu ajutorul unor parasolare. De preferat este parasolarul din material reflectorizant, dar se poate folosi şi cel din carton. Astfel se evită apariţia crăpăturilor pe bord sau chiar decolorarea tapiţeriei. Un set de folii protectoare pe geamurile din spate şi lunetă şi un parasolar în parbriz, pot face ca maşina dumneavoastră să treacă cu uşurinţă de caniculă.

Vopseaua nu are nevoie de bronzare

Dacă nouă ne place ca pe timpul verii să ne bronzăm, soarele nu face deloc bine vopselei maşinii. Soarele puternic reduce strălucirea vopselei şi poate provoca crăpături fine acolo unde se supraîncâlzeşte o suprafaţă. Pentru a evita pagubele şi a menţine strălucirea vopselei, este recomandat aplicarea unui strat protector de ceară. Dacă aplicarea se face o dată pe luna în timpul verii, atunci rezultatele vor fi surprinzătoare. Cum ceară găsim şi în comerţ, o putem aplica singuri, dar de ce să nu apelăm la profesionişti. Chiar şi spălătoriile auto pot oferi acest serviciu.

Aerul condiţionat

Verificaţi sistemul de aer condiţionat şi încărcaţi instalaţia cu freon dacă se constată că este nevoie. Pentru că este o procedură ceva mai dificilă, trebuie să mergeţi în unităţile de service specializate. Tot aici va trebui verificat şi ventilatorul, care face ca aerul condiţionat să circule prin habitaclu. Instalaţia de aer condiţionat trebuie folosită tot timpul anului, măcar 10 minute în fiecare săptămână, pentru a ne putea baza pe buna ei funcţionare în timp.

Pornirea aerului condiţionat

La urcarea în maşină, evitaţi să porniţi instalaţia de aer condiţionat la maxim, chiar dacă în masină aerul este de nerespirat. Lucrul acesta va suprasolicita instalaţia. Mai întâi deschideţi geamurile, câte puteţi, aşa se va putea face schimbul de aer din masină cu cel de afară. După câteva minute, puteţi porni aerul condiţionat dar neaparăt la prima poziţie şi să închideţi geamurile. Apoi puteţi creşte viteza ventilatorului, după cum vă place. Cum unele maşini sunt dotate cu climatizare automată, temperatura recomandată pentru momentul în care a fost pornit, este cu 10 grade celsius mai mică decât cea de afară.

Faceţi o verificare completă a tuturor mecanismelor

Este bine ca înainte să înceapă temperaturile ridicate, sa faceţi o verificare amănunţită a tuturor mecanismelor ce conduc la buna funcţionare a motorului. Cel mai sigur este ca această verificare să fie realizată într-un service autorizat. Cea mai importantă operaţiune este aceea a verificării sistemului de răcire a motorului.

Ştergătoarele trebuie să fie perfecte

După înghet şi dezget, ştergătoarele sunt poate cele mai afectate componente. Ca să nu vă creeze probleme, este bine să le faceţi o inspecţie simplă: ridicaţi ştergătorul şi verificaţi suprafaţa de contact/lamela de cauciuc. Dacă sunt bucaţi rupte sau crăpături adânci, înlocuiţi-le. Acelaşi lucru îl puteţi observa şi la stropirea parbrizului cu apă şi dacă ştergătoarele lasă urme, atunci trebuie înlocuite. La fel de importantă este şi soluţia folosită pentru spălarea parbrizului, trebuie să fie de vară.

Alimentarea cu combustibil

Pe perioada verii evitaţi să faceţi supraplin de combustibil. Cu alte cuvinte, să nu dea pe afară. La prima declanşare a pistolului de alimentare este bine să vă opriţi. Chiar dacă în rezervor veţi avea cu câţiva litri mai puţin, este mult mai sigur. Asta pentru că pe perioada verii în rezervor se creează presiune mult mai mare decât pe timp rece.

Dacă aveţi şi alte ponturi/recomandări, vă aşteptăm cu comentarii!


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.