Jurnalism cetatenesc

Ziua mondială a limbii rromani - 16 iunie

Iulia Cristina DASCALU
16 iun 2016 1604 vizualizări

În întreaga lume, astăzi se omagiază Ziua Mondială a limbii rromani. În anul 1971, rromii au organizat primul Congres Mondial la Londra, acesta fiind piatra de temelie, la dezvoltarea comunităţii moderne a acestora. Limba romani (numită şi rromani sau ţigănească) este limba vorbită de rromi. Limba face parte din grupul indic, ramura indo-ariană a limbilor indo-europene, fiind similară cu limbi precum punjaba şi hindi. În toată lumea, sunt aproximativ 4,8 milioane de vorbitori de rromani, ţara cu cei mai mulţi vorbitori fiind România (273.500 de persoane), urmată de Slovacia (253.943). Alte ţări unde numărul de vorbitori este peste 100.000 sunt Cehia, Bulgaria şi Ungaria. Apartenenţa limbii rromani la grupul indic a fost recunoscută la sfârşitul secolului al XVIII-lea în mod independent de mai mulţi filologi. Limba rromani cuprinde mai multe dialecte, numărul total estimat de vorbitori fiind de peste două milioane. Numărul total de persoane de etnie rroma este cel puţin de două ori mai mare (chiar de mai mult de două ori, conform unor estimări). Mulţi rromi sunt vorbitori nativi ai limbii ţării în care trăiesc sau ai unei limbi care combină limba romani cu limba ţării lor de rezidenţă. 


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.