Jurnalism cetatenesc

O carte, un autor

Ziarul de Vrancea
14 iun 2016 1296 vizualizări
Noutăţi editoriale

 În ultimii ani, profesorul Petre Abeaboeru a lăsat deoparte proza de factură istorică şi s-a axat pe elaborarea monografiilor unor localităţi vrâncene care au ceva "de spus’’, au un trecut, tradiţii şi obiceiuri vechi, personalităţi care au contribuit la dezvoltarea şi recunoaşterea României pe plan european şi nu numai. Prea puţine dintre comunele vrâncene - le putem număra pe degetele de la o mână - aveau şi un istoric, sau o monografie, despre care un ilustru vrâncean spunea că este cartea de identitate a localităţii respective, o carte din care poţi afla multe informaţii utile cum ar fi atestarea documentară a localităţii , care i-a fost trecutul, ce anume i-a marcat existenţa, lăsând însă şi o portiţă deschisă despre viitor.

Monografia comunei Paltin

Aş aminti aici "Monografia comunei Paltin’’ care ţine între coperţile ei un trecut istoric fabulos - fiind vorba de Vrancea Arhaică - încărcat de tradiţii şi obiceiuri specifice zonei de pe Valea Zăbalei , respectate şi acum cu sfinţenie, cu formaţiile sale artistice, cu Muzeul Etnografic, o comoară în ansamblul său, plin cu obiecte tradiţionale unice. Prezentul a schimbat faţa localităţii şi Monografia consemnează acest lucru, cu multe amănunte, să ştie şi generaţiile care vin ce au făcut bunicii şi părinţii lor, ce vor duce ei mai departe şi ce anume le-a mai rămas de făcut.
Lansarea Monografiei comunei Paltin alcătuită de către profesor Petre Abeaboeru şi profesor Ionel Tătaru, directorul şcolii Gimnaziale din Paltin, a avut loc în vara anului 2015, la sărbătoarea tradiţională a localităţii, care are loc pe Plaiul Tojanului, în prezenţa păltinenilor cărora li s-a alăturat şi un grup sosit din Germania cu care comunitatea are o colaborare frumoasă, devenită de-acum tradiţie. Despre comuna Paltin Marcel Pleşca, profesor universitar, doctor, inginer, născut şi crescut la Prahuda, a scris în prefaţa Monografiei : "Din popor se spune că omul sfinţeşte locul. La fel de adevărat consider că şi locul formează omul. De la aceşti oameni (consătenii săi) am învăţat să-i respect pe cei din jur, cum să gândesc şi cum să mă port fără să deranjez, cum să mă pregătesc pentru a reuşi în viaţă fără a întinde mâna. (...) Sper din toată inima ca spiritul vrâncean să nu fie alterat’’.

Lansare Monografia comunei Răcoasa

Este timp destinat diverselor activităţi specifice unei comunităţi, timp pentru a petrece momente emoţionante, deosebite, care rămân în istoria locului. Un astfel de moment, care i-a adus împreună pe locuitorii comunei Răcoasa, dar şi pe fii ai satului care îşi duc traiul în alte zone ale ţării, a fost lansarea Monografiei Comunei Răcoasa în a treia zi de Paşti, care cuprinde între cele două coperţi istoria, tradiţia, momente cumplite din Primul Război Mondial care a şters satul Mărăşti de pe faţa pământului, elogiul adus soldaţilor care au înroşit pământul cu sângele lor. Nu sunt uitaţi nici cei care au contribuit la bunul mers al vieţii cotidiene în Răcoasa: medici, profesori, învăţători, feţe bisericeşti, ingineri... Fiecare familie, prezentă pe aceste locuri din moşi strămoşi, şi-a găsit locul în Monografia semnată de Petre Abeaboeru.
Cuvântul înainte, care deschide această carte mare, a fost scris de o personalitate iubită şi admirată, preot Gheorghe Viorel Holbea, prof. univ. dr., decanul Facultăţii de Teologie Bucureşti, fiu al comunei. "Am plecat de acasă dar port cu mine pe părinţii mei, casa părintească şi satul în care m-am născut şi am copilărit, aşa cum îmi port sufletul şi trupul. Port cu mine satul, pajiştea şi pădurea de acasă, vecinii şi neamurile şi îmi dau seama că nimeni nu poate pleca vreodată cu totul de acasă (...). Sufletul, inima, mintea, conştiinţa, amintirile, legăturile de sânge, totul este legat de acasă... Răcoasa, undeva în Vrancea pe valea Şuşiţei spre Câmpurii lui Moş Ion Roată şi spre Soveja baladei Mioriţa’’.

         Istoricul Jandarmeriei Brăila

În anul 2015 a văzut lumina tiparului o altă lucrare deosebit de importantă "Istoricul Jandarmeriei Brăila’’, al cărei coordonator este prof. Petre Abeaboeru. Ca autori semnează locotenent-colonel Adrian Baboi, maior (între timp locotenent -colonel) consilier juridic Florin Cosmin Mihăescu şi plutonier-major Sorin Neftode. Despre acest volum, care a fost lansat cu fast la Brăila, general maior dr. Mircea Olaru, Inspector General al Inspectoratului General al Jandarmeriei Române, scrie : "La 165 de ani de la înfiinţare, după ce a fost reorganizată, desfiinţată şi renăscută , admirată sau hulită, apreciată sau contestată, Jandarmeria a înţeles că laurii încrederii sunt doar oglindirea unei responsabilităţi. Pentru fiecare jandarm, momentul aniversar de astăzi ar trebui să fie unul al conştientizării valorilor care ne-au oferit constanţa şi eficienţa: devotamentul, sacrificiul, onoarea şi spiritul de corp, a individualităţii unice a Jandarmeriei şi, mai ales, al rolului pe care cetăţenii ni-l cer, de 165 de ani, să îl jucăm - garant al siguranţei publice şi al aplicării corecte a legii’’.

         Conform celor spuse de prof. Petre Abeaboeru, în curând vor vedea lumina tiparului alte două monografii : ale comunelor Slobozia Ciorăşti şi Nereju. Le aşteptăm cu curiozitate. (Janine VADISLAV)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.