Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
14 iun 2016 639 vizualizări
Istoria zilei de 15 iunie

763 î Ch: Prima menţiune a unei eclipse totale de Soare.
1167: A fost întemeiat oraşul Copenhaga, devenit capitală a regatului danez în 1443.
1215: Regele Ioan Fără de Ţară semnează Magna Carta la Runnymede, Anglia.
1389: Bătălia de la Kossovopolje (Câmpia Mierlei). Înfrângerea de către armata turcă a armatei sârbe, condusă de cneazul Lazăr, aliat cu bosniecii şi cu macedonenii. Vestul şi sud-vestul Serbiei au fost supuse Imperiului otoman (15/28).
1502: În timpul ultimei sale expediţii Columb descoperă insula Martinica.
1520: Papa îl excomunică pe Martin Luther din Biserica Catolică.
1839: Charles Goodyear (1800-1860), inventator, a descoperit vulcanizarea cauciucului, procedeu prin care acesta devine insensibil la variaţiile de temperatură.
1848: A fost sfinţit drapelul naţional tricolor, adoptat prin decret la 14 iunie de către Guvernul revoluţionar de la Bucureşti; drapelul avea culorile albastru, galben, roşu şi avea înscrisă deviza „Dreptate, Frăţie".
1848: A doua Adunare populară de la Lugoj a românilor din Banat, a hotărât: înfiinţarea unei armate populare române în frunte cu Eftimie Murgu, introducerea limbii române, recunoaşterea naţionalităţii române etc.
1848: Marea Adunare de pe Câmpia Filaretului, numită apoi Câmpia Libertăţii, în timpul careia s-a depus juramântul pe Constituţie şi s-a aprobat constituirea Guvernului provizoriu.
1875: S-a înfiinţat, la Bucureşti, Societatea de Geografie.
1888: A încetat din viaţă Luceafărul poeziei româneşti, poetul Mihai Eminescu. 
1969: Şi-a început mandatul prezidenţial Georges Pompidou, succesorul generalului Charles de Gaulle la preşedinţia Franţei.
1970: Începe vizita oficială de două zile a lui Nicolae Ceauşescu în Franţa la invitaţia preşedintelui Georges Pompidou. La sfârşitul interviului acordat televiziunii de stat – ORTF (Office de radiodiffusion-télévision française), Ceauşescu s-a lăudat gazetarilor că instaurase un regim al echităţii sociale în toate domeniile, România fiind superioară chiar Franţei.
1977: A fost inaugurat, la Paris, atelierul lui Brâncuşi, reconstituit pe esplanada Beaubourg, într-o clădire separată de clădirea Muzeului de Artă Modernă. Spaţiul cuprinde 148 de sculpturi şi încearcă să redea atmosfera atelierului sculptorului din Impasse Ronsin.
1985: A avut loc, la Ploieşti, ultimul spectacol al Cenaclului Flacăra, interzis de către autorităţile comuniste; înfiinţat la 17 septembrie 1973 şi condus vreme de 12 ani de poetul Adrian Păunescu, cenaclul a reprezentat un moment special în anii întunecaţi ai comunismului; Vasile şeicaru, Alexandru Andrieş, George Nicolescu, Mircea Rusu sunt doat câţiva dintre artiştii români care şi-au început cariera pe scena Cenaclului Flacăra.
1992: Au fost stabilite relaţii diplomatice între România şi Republica Kârgâzstan.
2002: Lansarea postului de televiziune MTV România; invitat de onoare la spectacolul inaugural a fost cunoscutul interpret de muzică latino Enrique Iglesis.
2004: Ivan Gasparovic a fost învestit oficial în funcţia de preşedinte al republicii Slovacia.
2005: Casa Bloomsbury (Londra) scoate la licitaţie prima ediţie a romanului autobiografic „Mein Kampf", semnat de Adolf Hitler.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.