Jurnalism cetatenesc

Fiţi precauţi! Măsuri de prevenire a incendiilor pe timpul verii

Ziarul de Vrancea
12 iun 2016 645 vizualizări
Conform unui buletin informativ transmis de I.S.U. Vrancea, vă prezentăm mai jos măsuri de prevenire a incendiilor pe timpul sezonului estival:

Sezonul de vară, caracterizat printr-un proces de încălzire accentuată a vremii, poate favoriza creşterea numărului de incendii. Aceasta cu atât mai mult cu cât gradul de umiditate a vegetaţiei este scăzut, factor care favorizează izbucnirea şi propagarea rapidă a flăcărilor. Întrucât sunt prognozate temperaturi în creştere, este necesar a fi luate măsuri preventive în vederea limitării producerii acestor evenimente care se pot solda cu pagube materiale importante şi chiar pierderi de vieţi omeneşti. Temperaturile ridicate determină foarte multe persoane să caute confortul zonelor de agrement, lucru care presupune, în cele mai multe cazuri, folosirea focului. Însă acesta nu trebuie făcut oriunde şi în orice condiţii. Focul deschis se poate folosi numai în vetrele special amenajate sau la o distanţă de minimum 100 m de marginea (liziera) pădurii. Se va curăţa vegetaţia din jurul vetrei, iar focul va fi supravegheat în permanenţă pentru evitarea propagării acestuia la vegetaţia din jur. Copiii vor fi supravegheaţi, pentru a nu transporta jar sau alte materiale aprinse în afara vetrei de foc. La plecare, focul va fi stins prin stropirea cu apă a jarului până la răcirea totală a acestuia, lucru absolut necesar din cauza posibilităţii de reaprindere la orice adiere de vânt. Aceste reguli trebuie respectate şi de cei ce au parcele de teren pe lângă casă, pentru că o flacără propagată de vegetaţie într-o curte poate aprinde în timp foarte scurt locuinţa şi anexele gospodăreşti. De asemenea trebuie manifestată o grijă deosebită la fumat (mai ales la aruncarea resturilor de ţigări şi chibrituri), la executarea lucrărilor de sudură şi la desfăşurarea oricăror activităţi ce pot produce aprinderea diverselor materiale. Se impune respectarea cu stricteţe a regulilor privind manipularea, transportul şi depozitarea materialelor şi substanţelor cu risc ridicat de incendiu sau explozie. De exemplu, recipientele cu gaze lichefiate (GPL, oxygen, etc.) trebuie adăpostite de influenţa directă a razelor solare sau stropite periodic cu jeturi de apă pentru răcire. La depozitarea unor materiale (furaje, cărbune, rumeguş, bumbac, etc.) trebuie avut în vedere şi faptul că acestea, în condiţii specifice de temperatură şi umiditate, se pot autoaprinde.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.