Jurnalism cetatenesc

Ce îmi doresc eu de la viitoarea conducere a comunei Păuneşti?

Ziarul de Vrancea
1 iun 2016 1191 vizualizări
Asta e părerea mea!

Aceasta este întrebarea pe care şi-a pus-o un cetăţean al comunei Păuneşti: « Ce îmi doresc eu de la viitoarea conducere a comunei?». Păuneşti, comuna mea natală, este foarte frumoasă şi are oameni gospodari, ambiţiosi cu inimă mare, care-şi doresc din ce în ce mai mult de la ei şi de la viaţă, ceea ce este un lucru foarte bun. Iau contact cu diferiţi oameni valoroşi din Vrancea, şi când mă întreabă de unde sunt, le răspund cu mândrie: “Păuneşti“ şi mulţi dintre ei îmi spun că este o comună mare şi cu potenţial. Sunt un om mic din mai multe puncte de vedere şi vă spun că nimic nu este perfect, dar este foarte bine când oamenii vor să tindă spre mai bine, spre mai mult, spre perfecţiune. Pot spune că am intenţia de a sugera viitoarei conduceri câteva idei.

Viitoarea conducere ar trebui să...

Mi-aş  dori ca viitoarea conducere să aibă în vedere activitatea căminului cultural, astfel încât directorul să contribuie la atragerea tinerilor către cultură, către o învăţare şi astfel către o educaţie. Vreau activităţi la căminul de cultură, pentru că avem un cămin încăpător, renovat, fiind numai bun de utilizat. Nu avem nevoie neapărat să vină artişti din alte părţi dacă  asta ar fi o problemă în ceea ce priveşte costurile, vrem artiştii noştri pentru că Păuneştiul are oameni talentaţi care merită să fie valorificaţi, iar cetăţenii să se delecteze, fiind prezenţi la spectacole frumoase şi de calitate. Pe timpuri, în centrul comunei, era un părculeţ de joacă pentru copii, acum  leagăn nu mai este, balansoar nici atât, îi lipsesc multe din treptele scării toboganului, funcţionabilă este doar învârtitoarea. Ne dorim renovarea parcului de joacă. Trebuie să stimulăm copiii să iasă afară, să se joace, să interacţioneze unii cu alţii, să diversifice activitatea lor şi să nu mai suprasolicite atât de des jocurile pe calculator, să îi scoatem afară la joacă, la aer curat! Sincer, m-am săturat să văd săptămânal oamenii care muncesc  în folosul comunităţii doar strângând deşeuri de pe stradă. O investiţie bună  ar fi amplasarea unor coşuri de gunoi  în comună şi să  educăm cetăţenii să păstreze curăţenia comunei.

Ar trebui să gestionăm altfel resursele

Observăm că poluarea din ce în ce se extinde, iar noi trebuie să o prevenim. Nu putem opri oamenii să nu mai conducă maşini, nu putem să  închidem activitatea fabricilor pentru că ne dorim dezvoltare şi este un lucru foarte bun. Dar ce aţi spune de împădurire? Ce ar fi să împădurim terenuri, să respirăm un aer mai curat şi să ne creăm propriile provizii de lemne pentru viitor? Da, asta ar putea face oamenii care muncesc în folosul comunităţii, să planteze puieţi şi să devenim «Comuna verde». De ce? Pentru că putem să facem chiar noi parte din schimbare. Şi, bineînţeles, nu doar aceşti oameni pot face asta, ci noi toţi, să arătăm că ne pasă. În trecut, în comună exista o bibliotecă  a comunei, acum este doar cea a Şcolii Gimnaziale Păuneşti. Nu cred că este de ajuns, cred că ar trebui redeschisă biblioteca comunală, nu trebuie să fim nepăsători şi să spunem: “Cine mai citeşte în ziua de astăzi? Toţi tinerii sunt înnebuniţi după tehnologie. “Haideţi să facem noi primul pas, haideţi să promovăm  cultura, literatura, haideţi să încurajăm tinerii să citească, să exploreze, să îşi dezvolte simţul de a cerceta. Comuna Păuneşti are tineri cu potenţial, care pot şi care reuşesc, şi unii au reuşit deja, şi de aceea suntem mândri de ei.

Ar trebui să accesăm fonduri europene

După  cum spuneam, comuna are oameni inteligenţi ,oameni cu potenţial, însă nu toţi au destule cunoştinţe în majoritatea domeniilor, şi nu e nimic de criticat. Dar dacă nu ne pricepem la ceva, părerea mea este că ar trebui să  lăsăm pe cineva mult mai capabil să realizeze ceea ce noi nu putem. Mi-aş  dori ca funcţionarii Primăriei Păuneşti să fie mai atenţi  la modul în care se exprimă în limba romană. În calitate de angajat al Primăriei Păuneşti, trebuie  să scrii corect din punct de vedere gramatical, ortografic, dar şi al punctuaţiei. Mai mult decât atât, trebuie să foloseşti diacriticile, pentru că şi  literele ”î, â, ă, ş, ţ” aparţin alfabetului român. În plus, cred că ar trebui să  respectăm o anumită formalitate a exprimării atunci când se dă dreptul la replică oficial. O persoană cunoscută mie pe care o apreciez pentru ceea ce face a spus aşa: «Trebuie să accesăm fonduri europene. Banii sunt ai noştri, trebuie să îi luăm înapoi». Adevărat, sunt sigură că ne putem dezvolta comuna, şi trebuie să încurajăm şi să sprijinim cetăţenii comunei să acceseze fonduri europene. Mi-aş dori să se rezolve problema apei din timpul verii. Suntem în anul 2016, nu putem primi apa cu porţia, apa este necesară, este indispensabilă vieţii. Vă rugăm să rezolvaţi această problemă a păuneştenilor, iar noi vă vom fi recunoscători. Vă mulţumesc că aţi citit articolul, îmi doresc ca viitoarea conducere să ia în calcul acest articol şi sunt sigură că aşa va fi. Luaţi atitudine! Comuna este a noastră şi putem sugera conducerii idei fezabile, participa la demersul fiecărei activităţi ce ajută la dezvoltarea comunei. Succes tuturor candidaţilor în alegeri! (Ana Acatrinei)

Ana Mihaela Acatrinei este membră a Clubului de Jurnalism Tineret în (re)acțiune care funcționează pe lîngă Ziarul de V Vrancea


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
Viorica, acum 2881 zile, 20 ore, 36 minute, 54 secunde
Felicitari tinerei pentru articol! Foarte diplomat, apreciez faptul ca nu a dat nume, dar trebuie stiut faptul ca actuala conducere (speram ca viitoarea fosta) nu sustine oamenii de valoare si nici citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.