Jurnalism cetatenesc

Calendarul zilei:

Ziarul de Vrancea
27 mai 2016 502 vizualizări
Istoria zilei de 28 mai

1864: A murit Simion Bărnuţiu, jurist, filosof şi estetician, unul dintre principalii organizatori ai Revoluţiei de la 1848.
1908: S-a născut scriitorul englez Ian Fleming, creatorul celebrului personaj James Bond.
1936: Matematicianul englez Alan Turing a trimis spre publicare articolul "Despre numerele calculabile cu aplicaţii în Entscheidungsproblem", articol în care a introdus conceptul de maşină Turing, un dispozitiv abstract simplu de manipulare a simbolurilor, capabil de a simula logica oricărui algoritm rulat de un calculator.
1948: Printr-un decret al guvernului Petru Groza, Regelui Mihai şi membrilor familiei regale li s-a retras cetăţenia română.
1961: Ziarul britanic The Observer a publicat articolul avocatului englez Peter Benenson intitulat „Prizonierii uitaţi”, declanşând o campanie de scrisori ce a stat la baza înfiinţării organizaţiei pentru apărarea drepturilor omului Amnesty International.
1963: A murit Ion Agârbiceanu, prozator, membru al Academiei Române: „Popa Man”, „Domnişoara Ana”, „File din cartea naturii”.
1968: A fost rejudecat „Procesul Pătrăşcanu”; Tribunalul Suprem i-a achitat pe toţi membrii „lotului Pătrăşcanu”, iar Lucreţiu Pătrăşcanu a fost declarat erou naţional.
1971: A fost lansată staţia interplanetară sovietică „Marte-3”; a devenit satelit artificial al acestei planete la 2.XII.1971 şi a depus pe suprafaţa ei primul agregat automat care a comunicat date ştiinţifice din mediul marţian.
1987: Celebrul zbor al unui avion pilotat de cetăţeanul vest-german, Mathias Rust, care a violat spaţiul aerian al URSS şi a aterizat în Piaţa Roşie.
1992: A fost semnat, la Bucureşti, Tratatul româno–american pentru încurajarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor.
1995: Oraşul rus Neftegorsk este lovit de un cutremur de 7,6 grade pe scara Richter; peste 2.000 victime, reprezentând 2/3 din totalul populaţiei.
1998: Oficialităţile militare din Pakistan au efectuat primele teste cu arme nucleare.
1999: Scandalul dioxinei: descoperirea unor animale contaminate cu dioxină şi vândute de Belgia câtorva mii de ferme din lume.
1999: La Milano, Italia, după 22 de ani de lucrări de restaurare, capodopera lui Leonardo da Vinci, Cina cea de Taină este expusă publicului din nou; vizitatorii au obligaţia de a privi de departe pânza şi pot sta doar pentru 15 minute.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.